IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber се противопоставя на тренда: няма да съкращава служители

Не виждаме никакви признаци на слабост, твърди главният изпълнителен директор Дара Косровшахи

09:55 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи. Снимка: Bloomberg
главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Uber Technologies Inc. Дара Косровшахи заяви в четвъртък, че компанията му не обмисля съкращаване на работни места, въпреки че конкурентите ѝ DoorDash Inc. и Lyft Inc. намаляват персонала си, за да се справят с несигурните икономически перспективи.

„Не, ние сме добре“, каза Косровшахи пред Bloomberg News, след като говори в Икономическия клуб на Чикаго, отговаряйки на въпрос дали гигантът в областта на споделени пътувания ще намали броя на служителите си.

Коментарите му се открояват сред тези на колегите му от технологичния сектор, които съкращават хиляди служители. Конкурентът на Uber - Lyft, заяви през миналия месец, че ще намали броя на служителите си с 13% и ще се раздели с някои бизнеси. Гигантът DoorDash обяви, че ще съкрати 1250 работни места, за да намали разходите си. 

Uber избегна широкомащабни съкращения, въпреки че Косровшахи призна, че компанията заема по-консервативна позиция по отношение на наемането на служители и други инвестиции. Това се случи след мащабни съкращения през 2020 г., когато в разгара на пандемията Uber уволни повече от 6000 служители, или около една четвърт от работната сила по това време.

През ноември Uber съобщи, че приходите за третото тримесечие са се ускорили със 72% до 8,34 млрд. долара, което успокои опасенията на инвеститорите, че нарастващата инфлация ще възпре клиентите да наемат превоз или да поръчват храна за вкъщи.

„Не виждаме никакви признаци на слабост", каза Косровшахи по време на събитието. Той допълни, че Uber е облагодетелстван от пренасочването на потребителските разходи от търговията на дребно към услугите. 

Той оставал и оптимист за предлагането на шофьори в платформата, въпреки продължителния недостиг, който повиши тарифите и времето за изчакване, и каза, че периодите на икономическа несигурност обикновено подтикват хората да търсят странични занимания в сферата на превоза или доставката на храна. „Базата ни от шофьори се увеличи значително", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още