IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BCA: Всеки трети употребяван автомобил в Европа се изнася в друга страна

Повечето употребявани коли в Германия се насочват към Нидерландия, Австрия, Полша, Португалия и Франция

14:52 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на употребявани автомобили в Европа придобива все по-международни мащаби. Това показват данни на платформата BCA, цитирани от Automobilwoche.

Един на всеки три автомобила от общо 1,5 млн. превозни средства, търгувани през BCA в Европа (включително Великобритания), е изнесен в друга страна.

Поради мащабите на BCA,тези цифри могат да бъдат индикатор за целия пазар в региона.

Износът на употребявани превозни средства в Европа ще се засили съществено до 2030 г., изтъква Филип Берг, управляващ директор на германското дъщерно дружество BCA Autoauktionen.

И докато автомобилите от среден клас остават популярни в Германия, малките автомобили продължават да доминират при търсенето в много страни от Южна Европа.

Износ на употребявани автомобили от Германия. Източник: BCA Износ на употребявани автомобили от Германия. Източник: BCA

Според BCA повечето употребявани автомобили, излизащи от Германия, се насочват към Нидерландия – общо 18%. След нея се нареждат Австрия (16%), Полша (8%), Португалия (7%) и Франция (6%).

При електрическите модели доминира Норвегия, следвана от Нидерландия, Швеция и Португалия. Причината за това са данъчните предимства в тези страни, които благоприятстват закупуването на употребявани електромобили, обяснява Берг.

Внос на употребявани коли в Германия. Източник: BCA Внос на употребявани коли в Германия. Източник: BCA

Общо 90 процента от плъгин хибридите и изцяло електрическите автомобили в Германия, които се продават чрез BCA, се изнасят в чужбина.

При вноса доминират превозните средства от Дания, Швеция и Нидерландия. Тук води Дания със 79%, следвана от Швеция с 12% и Нидерландия с 6%. Останалите дестинации на внос са Франция (3%), Испания (0,6%) и Италия (0,3%).

„Колегите от BCA в Дания са се специализирали в закупуването на автомобили от цяла Европа, които после продават в други страни“, обяснява Берг големия дял на северната съседка на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още