IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai Motor и SK On влагат до 5 млрд. долара в нов завод за батерии в САЩ

Очаква се съоръжението да заработи през 2025 г. и да доставя батерии за монтажните заводи на Hyundai в САЩ

17:47 | 08.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейските компании Hyundai Motor Group и SK On ще построят нов завод за производство на батерии в щата Джорджия, който ще снабдява монтажните заводи на автомобилния производител в САЩ, където се изграждат електрически превозни средства, съобщава Ройтерс.

Hyundai Motor Group и SK On, дъщерно дружество на SK Innovation, наскоро подписаха меморандум за разбирателство за строеж на ново съоръжение за производство на електромобилни батерии.

Компаниите планират да въведат в експлоатация бъдещето съоръжение през 2025 г., като посочват, че начинанието ще създаде над 3500 нови работни места чрез инвестиция от приблизително 4-5 млрд. долара в щата Джорджия.

Новата фабрика вероятно ще бъде разположена в Джорджия, близо до новия завод за електромобили на Hyundai. Южнокорейската автомобилна група направи първа копка през октомври на своя монтажен завод, като планира да започне търговско производство през първата половина на 2025 г. Съоръжението ще произвежда 300 хил. автомобила.

„Hyundai Motor Group и SK On са ценни партньори и ключови играчи в непрекъснато разрастващата се автомобилна индустрия на нашия щат“, заяви от своя страна губернаторът на Джорджия Браян Кемп. „От първия ден моята администрация се фокусира върху осигуряването на работни места и възможности за общностите в целия щат, които може да са били пренебрегвани в миналото. SK и HMG споделят тази цел и ние сме горди, че избират да инвестират допълнително в щат номер едно за бизнеса", добавя той.

Основана през 2021 г., SK On е звено на SK Innovation, като в съоръжението на компанията в Джорджия работят над 2000 души. През юли ръководството на завода обяви, че ще си партнира с програмата Work for Warriors Georgia за наемане на ветерани, военнослужещи и техните семейства.

По-рано тази седмица автомобилните концерни в Южна Корея призоваха администрацията на американския президент Джо Байдън да разшири федералните стимули за покупка на електрически търговски превозни средства, за да осигури по-голям достъп на потребителите до електромобили. Това предложение може да облекчи опасенията сред чуждестранните производители относно законопроекта, одобрен от Конгреса.

Американският Закон за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от Байдън през август, на стойност 430 млрд. долара, предоставя данъчни облекчения до 7500 долара при покупка на електромобил, който е сглобен в Северна Америка. Това предизвика остри критики от страна на автомобилните концерни от Южна Корея, Европа и Япония.

В края на ноември южнокорейската медия Dailian съобщи, че Hyundai и LG Energy Solution планират изграждането на два завода за батерии в САЩ, като всяко от планираните съоръжения ще има годишен производствен капацитет от около 35 гигаватчаса (ГВтч), което ще е достатъчно да покрие търсенето на 1 млн. електрически превозни средства.

Според медийната публикация новите фабрики вероятно ще бъдат разположени в близост до електромобилния завод на Hyundai в Джорджия и ще помогнат на компанията да отговори на новите правила на САЩ за субсидиране на екологичните превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още