IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla получи зелена светлина за разширението на своята фабрика край Берлин

Компанията може да придобие нова площ от над 100 хектара гори на север от своя завод, за да изгради логистична зона, център за обслужване на клиенти и товарно депо

10:44 | 09.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. получи зелена светлина за планираното разширение на своята гигафабрика близо до Берлин,от общинския съвет на Грюнхайде, който одобри проекта след гласуване в четвъртък вечерта, съобщава германската медия Stern.

Общо дванадесет души от съвета са гласували в полза на разширението, шестима представители са били против, а един е гласувал "въздържал се". Това означава, че Tesla може да придобие допълнителна площ от над 100 хектара гори, които ще бъдат застроени и прибавени към съществуващия производствен комплекс.

Според властите в Грюнхайде американската компания иска да изгради на новия терен логистична зона, център за обслужване на клиенти, както и собствено товарно депо. В същото време Tesla се стреми да прехвърли колкото се може повече от транспортната дейност на готовите електромобили от автомобилен към железопътен превоз.

Заетата в момента площ от Tesla край Грюнхайде обхваща приблизително 300 хектара.

В гигафабриката на компанията работят над 7 хил. души, като окончателната цел е броят на работниците да нарасне до 12 хиляди. Новото разширение на базата обаче може да изисква още по-голям брой.

Според Tesla разширението ще се извърши на север от гигафабриката.

Междувременно продължават критиките спрямо компанията от местните екологични организации. Според природозащитниците част от територията, в която Tesla иска да се разшири, се намира в защитена зона, която според германското законодателство не може да бъде застроявана.

След гласуването на общинския съвет гражданската инициатива „Грюнхайде“ и Екологичната демократична партия (ЕДП) разкритикуваха липсата на ангажимент от страна на гражданите. На среща на представителите на местната общност е било направено предложение за анкета сред местните жители относно разширението на Tesla, което е отхвърлено, споделя Ману Хойер, член на гражданската инициатива „Грюнхайде“. Според него до момента не е имало допитване сред жителите относно мнението им за плановете на Tesla.

„Tesla вече е застроила достатъчно площи и е унищожила гори – не трябва да се допуска разширяване на гигафабриката“, категоричен е Томас Льоб, ръководител на клона на ЕДП в Бранденбург.

В сряда Stern и RTL съобщиха, че Tesla ще изпомпва самостоятелно вода за своята дейност в Грюнхайде.  

„Tesla търси подходящи и продуктивни запаси от подземни води“, потвърждава новината Марлис Гьорсдорф, технически директор на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на Фюрстенвалде (Zweckverband Wasserversorgung Fürstenwalde), цитирана от Automobilwoche.

За потреблението на вода от фабриката на Tesla се води дълъг спор, като се има предвид, че районът около Грюнхайде е известен с оскъдните си водни запаси. Компанията използва около 2,2 куб. м вода за производството на всеки автомобил в Грюнхайде – като тук се включва и планираното производство на батерии в съседното съоръжение, част от същия комплекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още