IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Renault Лука де Мео ще наследи като президент на АСЕА Оливер Ципсе

ЕС спешно трябва да приложи политики, подкрепящи целта на АСЕА за декарбонизация и засилващи нейната конкурентоспособност, изтъква Де Мео

10:05 | 12.12.22 г.
Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео. Снимка: Bloomberg L.P.

Бордът на директорите на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) избра Лука де Мео, главен изпълнителен директор на Renault Group, за свой президент за 2023 г. От 1 януари Де Мео ще поеме поста от главния изпълнителен директор на BMW AG Оливер Ципсе, който заемаше длъжността през последните две години, съобщава автомобилното европейско лоби.

„Последните изминали години бяха белязани от пандемията от COVID-19, прекъсванията във веригата на доставки, войната в Украйна и енергийната криза – всички те оказаха дълбоко въздействие върху нашия сектор“, посочва Ципсе. „Въпреки това европейската автомобилна индустрия е надеждният промишлен гръбнак на Европейския съюз (ЕС) в тези изключително волатилни времена. В същото време ние отправяме предупреждение относно свръхпредлагането и призоваваме технологичната неутралност да бъде основата на конкурентоспособността на ЕС“.

От своя страна Де Мео заяви, че е нужно Европа спешно да приложи политики, които напълно подкрепят целта на АСЕА за декарбонизация и които позволяват на организацията да се справи с нарастващата конкуренция.

„Приветстваме работата по Европейския закон за суровините, който трябва да подкрепи икономическата устойчивост на континента и преминаването към въглероден неутралитет. Нашата индустрия се е ангажирала да инвестира в електрическа мобилност и да осигури създаване на стойност и работни места в Европа“, подчертава Де Мео.

Предложеният стандарт за емисиите Euro 7, в сегашната си форма, обаче би коствал огромно количество човешки и финансови ресурси, когато други региони по света създават привлекателна инвестиционна среда за мобилност с нулеви емисии, предупреждава италианецът.

„ACEA ще продължи да се застъпва за баланс между това, което е добро за околната среда, за това, което е добро за икономиката на Европа и за това, което е добро за обществото“, категоричен е Де Мео.

Президентът на ACEA се избира за едногодишен мандат, с опция за едно преизбиране, от главните изпълнителни директори на компаниите, които членуват в организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още