IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian замразява производствените си планове в Европа

Компанията поставя на пауза развитието на отношенията с Mercedes-Benz, след като през септември двете компании подписаха меморандум за разбирателство

14:44 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc. преустановява плановете си за производство на микробуси в Европа и няма да сключи окончателна сделка с германската група Mercedes-Benz AG, след като двете компании подписаха преди три месеца меморандум за разбирателство, съобщава CNBC.

„Решихме да поставим на пауза дискусиите с Mercedes-Benz Vans относно меморандума за разбирателство, който подписахме по-рано тази година за съвместно производство на електрически микробуси в Европа“, споделя главният изпълнителен директор на Rivian Робърт Скаринг, отбелязвайки, че компанията преследва „по-добра възвръщаемост, съобразена с риска". „В този момент вярваме, че фокусирането върху нашия потребителски бизнес, както и върху нашия търговски бизнес, отразява най-атрактивните краткосрочни възможности за максимизиране на стойността на Rivian“, добавя той.

Базираният в САЩ производител заяви, че остава отворен за проучване на бъдещата съвместна работа с Mercedes-Benz „в по-подходящ момент за Rivian“. Компаниите подписаха меморандума за разбирателство през септември.

Mercedes-Benz посочва, че решението на Rivian няма да повлияе на графика на неговата стратегия за електрификация или върху планираното разширяване на новия производствен обект за електрически превозни средства в Явор, Полша.

„Проучването на стратегическите възможности с екипа на Rivian в бъдеще остава опция“, изтъква Матиас Гайзен, ръководител на Mercedes-Benz Vans.

Решението на Rivian отразява безпокойството на Европейския съюз относно Закона за намаляване на инфлацията (IRA) в САЩ, който беше подписан от президента Джо Байдън през август.

Според американското Министерство на енергетиката IRA „представлява историческа инвестиция от 369 млрд. долара в модернизацията на американската енергийна система“.

Освен всичко друго IRA предлага и данъчни облекчения при покупка на електрически превозни средства, чието окончателно сглобяване се извършва в Северна Америка, което може да представлява голямо предизвикателство за европейските концерни през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още