IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на Volkswagen одобри специален дивидент от 19,06 евро на акция

По този начин групата връща почти половината от приходите от септемврийското листване на Porsche на акционерите

10:32 | 19.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Скулптура на Porsche 911 в комплекса на едноименната компания в Щутгарт, Германия. 
Скулптура на Porsche 911 в комплекса на едноименната компания в Щутгарт, Германия. 

Акционерите на Volkswagen AG се усмихват доволно – през януари те ще получат 19,06 евро на акция, значителна възвращаемост от 14,1% въз основна на последната цена на привилегированите акции на германската компания, пише Automobilwoche.

Специалният дивидент, с който Volkswagen  връща почти половината от приходите от листването на Porsche AG през септември на притежателите на акции, в крайна сметка беше одобрен на годишното общо събрание на компанията с преобладаващо мнозинство.

По-специално семействата Порше и Пиех, които държат 53,3 процента от най-голямата автомобилна група в Европа чрез своята Porsche Automobil Holding SE, ще спечелят значителна сума от това решение: те ще получат около 3 млрд. евро - и след това веднага ще прехвърлят парите обратно на Volkswagen. Защото приходите от първичното публично предлагане (IPO) на Porsche вече са заложени в бюджета на холдинговата Porsche SE - за финансиране на покупката на една четвърт от обикновените акции на едноименния производител на премиум автомобили.

Дребните инвеститори протестират

Когато Porsche AG излезе на борсата през септември, Volkswagen и Porsche SE се споразумяха, че холдинговата компания ще трябва да плати само за някои от акциите, които поема през януари, когато ще бъде изплатен дивидентът, одобрен на годишното заседание. В резултат на това Porsche SE може да използва специалния дивидент за частично финансиране на планираното придобиване на дял в Porsche AG.

Решението обаче в никакъв случай не беше постигнато с единодушие въпреки подкрепящото го мнозинство. Дребните акционери се оплакаха, че цената, платена от Porsche SE за обикновените акции, може да е твърде ниска и че Volkswagen не е получил никакви конкурентни оферти. Porsche SE трябваше да плати със 7,5% повече за акциите от дребните инвеститори през септември. Поради това холдинговата компания стана единствената, която получи акции с право на глас, тъй като бяха листнати на борсата само привилегировани акции без право на глас.

Volkswagen иска да запази 75 процента в Porsche

Други дребни инвеститори заявиха, че дивидентът е твърде висок. Би било по-добре Volkswagen да запази парите, за да финансира предстоящите инвестиции в електрическа мобилност. Други предпочитат изплащането на дивидента да бъде извършено тази година, а не през следващата – по данъчни причини. Но в крайна сметка решението беше прието по план - с гласовете на основните акционери Porsche SE, провинция Долна Саксония и емирство Катар. Само 7,3 процента от акциите с право на глас са в свободно обращение във Volkswagen, а останалите са в ръцете на тримата основни акционери.

Като цяло групата ще разпредели допълнителни 9,55 млрд. евро в началото на януари. Това съответства на 49 процента от общите брутни приходи от IPO-то на Porsche AG през септември., когато Volkswagen продаде една четвърт от компанията.

Финансовият директор на групата Арно Антлиц подчерта, че Volkswagen ще запази останалите 75 процента от Porsche AG. "Volkswagen ще продължи да консолидира напълно Porsche и няма намерение да продава повече акции", изтъкна Антлиц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 19.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още