IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ търсят следи на принудителен труд в автомобилната верига на доставки

Шефът на финансовата комисия към Сената е изпратил писма до големите автомобилни концерни за разясняване на този въпрос

14:38 | 23.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовата комисия към Сената на САЩ поиска от осем големи автомобилни компании, включително General Motors, Tesla и Ford Motor, да разкрият информация относно това дали някой от компонентите, използвани в изграждането на превозните им средства, е свързан с предполагаемия принудителен труд в Китай, съобщава Ройтерс, позовавайки се на документ, изпратен до концерните.

През юни влезе в сила нов закон в САЩ, забраняващ вноса на стоки, произведени чрез принудителен труд в Синдзян, като отпор срещу отношението на Пекин към уйгурското мюсюлманско малцинство, което Вашингтон определи като геноцид.

Председателят на финансовата комисия Рон Уайдън се е обърнал в писмо до главните изпълнителни директори на големите автомобилни производители, питайки за проблеми с веригата на доставки в Китай, като изтъква, че „е жизненоважно автомобилните производители да проучат внимателно отношенията си с всички доставчици, свързани със Синдзян“.

Пекин отрича злоупотреби с човешките права в Синдзян, но казва, че е създал „центрове за професионално обучение“ за ограничаване на тероризма, сепаратизма и религиозния радикализъм в автономния регион.

В писмата, които бяха изпратени и до Toyota Motor, Volkswagen, Stellantis и Mercedes-Benz, се посочва, че „освен ако надлежната проверка не потвърди, че компонентите не са свързани с принудителен труд, производителите на автомобили не могат и не трябва да продават автомобили в САЩ, които включват компоненти, добивани или произведени в Синдзян".

Уайдън иска да знае дали автомобилните производители са отменяли или ограничавали използването на някой доставчик "заради употребата на суровини, добив, преработка или производство на части, свързани със Синдзян".

Председателят на финансовата комисия се позовава на нов доклад, публикуван по-рано този месец от представители на британския университет "Шефилд Халам“ за използването на стомана, алуминий, мед, батерии, електроника и други компоненти, произведени в Синдзян, в автомобилната индустрия.

„Между добива/преработката на суровини и производството на авточасти открихме, че практически всяка част от колата изисква засилен контрол, за да се гарантира, че в нея не е използван уйгурски принудителен труд“, става ясно от доклада.

General Motors заяви в четвъртък, че активно следи своята глобална верига на доставки и че нейните договори с доставчици забраняват използването на всякакъв „принудителен или недоброволен труд, злоупотреба със служители или корупционни бизнес практики при доставката на стоки и услуги на GM“.

Honda обяви от своя страна, че очаква доставчиците да следват нейните глобални насоки за устойчивост по отношение на труда.

От Stellantis изтъкват, че „изграждането на силни отговорни вериги на доставки е важен фокус за нас“, като компанията наблюдава съответствието на доставчиците с нейния кодекс за поведение чрез договорни ангажименти и текущи оценки.

Volkswagen заяви, че ще отговори на писмото на Сената и подчерта, че приема сериозно корпоративната отговорност и отхвърля „принудителния труд и всички форми на съвременно робство, включително трафика на хора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 23.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още