IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на Toyota нараства до рекордно високо ниво през ноември

Концернът предупреди за несигурна перспектива поради продължаващия недостиг на полупроводници и пика в броя на новозаразените с коронавирус в Китай

10:17 | 29.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалното производство на Toyota Motor Corp. е нараснало до рекордно високо ниво през ноември отчасти благодарение на стабилното потребителско търсене, въпреки че японският автомобилен концерн предупреди за несигурна перспектива поради продължаващия недостиг на полупроводници и пика в броя на новозаразените с коронавирус в Китай, съобщава Nikkei Asia Review.

Най-големият автомобилен производител в света по пазарен дял е произвел 833 104 превозни средства миналия месец, което е с 1,5% повече спрямо ноември 2021 г. Глобалните продажби на Toyota са нараснали с 2,9 на сто до 796 484 броя.

Производството на превозни средства отразява стабилното търсене в райони като Северна Америка и възстановяване спрямо предходната година, когато коронавирусните огнища в Югоизточна Азия прекъснаха веригите на доставки. Автомобилната индустрия продължава да бъде разтърсвана от недостиг на чипове и други автомобилни части, като същевременно очаква нови предизвикателства, произтичащи от бързото разпространение на коронавируса в Китай.

В началото на ноември Toyota намали целта си за производството за настоящата фискална година, като същевременно обяви, че ще се придържа към консервативната прогноза за печалбата поради недостига на чипове.

Производството на компанията в Япония е намаляло през ноември с 3,3% спрямо същия месец на миналата година до 266 174 броя, докато отвъдграничната продукция нараства с 3,8 на сто до 566 930 превозни средства.

Общото производство на групата, което включва и марките Daihatsu Motor Co. и Hino Motors Ltd., достига 982 552 броя, докато продажбите възлизат на 884 112 броя.

Местният конкурент Nissan Motor Co. съобщи, че глобалното му производство е намаляло през ноември с 23 на сто до 248 961 автомобила спрямо същия месец на 2021 г., докато продажбите са спаднали с 2%.

Глобалното производство на Honda Motor Co. се свива с 12% до 325 996 броя през миналия месец, като това е първият спад на годишна база от шест месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още