IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчик на литий залага на технология за директно извличане на метала

Методът щади околната среда, но все още няма търговска реализация

18:35 | 29.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доставчикът на литий Wealth Minerals Ltd. е уверен, че неговият план за използване на по-устойчив метод за добив на метала ще привлече европейските купувачи, които ще го използват за разработка на електромобилни батерии и соларни панели, съобщава Bloomberg.

Чилийските обекти на базираната във Ванкувър компания вече привличат „голям интерес“ от страна на производителите на електромобилни батерии в Европа, споделя главният изпълнителен директор Хенк ван Алфен без да посочва конкретни имена.

Wealth Minerals разполага с редица оншорни обекти, включително Salar de Atacama, най-голямото находище в света за производство на литиева саламура (разсол).

Компанията е листната на Канадската фондова борса и има пазарна капитализация от около 132 млн. канадски долара (97 млн. щатски долара). Тя планира да използва метод на директно извличане на литий (DLE) вместо технологията за изпаряване на течността, която се използва от чилийските производители на метала SQM и Albemarle Corp.

„Екологичните критерий, за които говори правителството, пасват много добре на европейците“, споделя Ван Алфен в интервю по телефона. „Ако не разполагате с такива, те не са склонни на преговори“, добавя той.

Традиционно извличането на литий от саламура е дълъг процес, който включва насочване на богатата на сол вода в резервоари за съхранение, която остава там да се изпари с течение на времето. С метода DLE саламурата може да се инжектира обратно в басейните, намалявайки въздействието върху околната среда и ускорявайки производството. Това също би успокоило правителство на Чили, фокусирано върху повишаването на екологичните и социалните стандарти.

Но DLE почти никъде не се прилага с търговска експлоатация и методът трябва да се адаптира към специфичните условия на всеки басейн. Освен това Wealth Minerals ще трябва да премине през труден процес на издаване на разрешителни в Чили, включително сътрудничество с държавната литиева компания, която правителството в момента създава.

Ван Алфен зсмята, че Чили ще приеме новата технология, както и бъдещите европейски поддръжници, тъй като западните компании се стремят да прекъснат господството на Китай в литиевата индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още