IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малайзия планира да удължи данъчните облекчения за електромобили в новия бюджет

Страната иска да инсталира 10 хил. зарядни станции за електромобили до 2025 г. спрямо 900 в момента

10:46 | 05.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Малайзия планира да удължи периода на данъчни облекчения за електрически превозни средства при приемането на федералния бюджет следващия месец, като част от усилията за насърчаване на екологичната мобилност, заяви министърът на природните ресурси, околната среда и изменението на климата Ник Назми Ник Ахмад, цитиран от Bloomberg.

Страната планира да инсталира 10 хил. зарядни станции за електромобили до 2025 г. спрямо 900 в момента, докато преминава към превозни средства с ниски нива на емисии, за да постигне въглероден неутралитет до 2050 г., посочва министърът по време на събитие в технологичния комплекс Киберджая.

„Ще има по-голям натиск от страна на правителството, за да гарантираме, че ще достигнем целта от 10 хил. станции“, добавя той.

Правителството ще представи плана си за разходите за 2023 г. в парламента на 24 февруари.

Министерството на международната търговия и промишлеността (MITI) наскоро се срещна с местни индустриални играчи, за да обсъдят електрическите превозни средства и развитието на местната елкетромобилна индустрия.

Предвиждат се допълнителни стимули за местното производство, като през септември генералният секретар на Министерството на външната търговия и индустрията (MITI) Датук Локман Хаким Али заяви, че институцията е предложила допълнителната подкрепа за електромобилите да бъде включена в бюджета за 2023 г.

„MITI, както и други министерства, агенции, индустриални представители и асоциации се съгласиха с това, че трябва да поставим [повече] акцент върху изграждането на ефективна и качествена инфраструктура за зарядни станции“, посочва Али. „Осъзнаваме нуждата да гарантираме, че регулаторният процес е достатъчно улесняващ за осигуряване на благоприятна среда за процъфтяване на електромобилната индустрията. Всъщност MITI е представил няколко предложения за бюджет 2023 г.; определени стимули, за да се гарантира, че местните играчи могат да се конкурират в електромобилната екосистема“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още