IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft ще инвестира 10 млн. долара в стартъп за автономни търговски автомобили

Очакваният нов кръг на финансиране ще оцени Gatik на повече от 700 млн. долара

18:05 | 04.01.23 г. 1
Снимка: Gatik
Снимка: Gatik

Американският софтуерен конгломерат Microsoft Corp. води преговори за инвестиране в калифорнийския стартъп Gatik, фокусиран върху автономното шофиране, като част от тяхното партньорство в областта на облачните технологии, съобщава Ройтерс.

Microsoft планира да инвестира над 10 млн. долара във финансов кръг, който оценява Gatik на повече от 700 млн. долара, споделят източници, запознати с темата. Като част от сделката Gatik ще използва облачната и периферна изчислителна платформа Azure на Microsoft при разработването на технология за търговски доставки с автономни камиони.

Условията на сделката подлежат на промяна, добавят източниците.

Подобно на други големи технологични компании, Microsoft напоследък влага средства в сферата на роботизирания транспорт. През януари 2021 г. компанията инвестира в звеното на General Motors за автономни превозни средства, Cruise, което се фокусира върху роботиксита, в сделка, която оцени компанията на 30 млрд. долара. Cruise планира да използва Azure, за да разшири своите решения за автономни превозни средства за комерсиални цели и да засили своята конкурентоспособност спрямо Waymo на Alphabet и Zoox на Amazon.

Технологиите за автономно шофиране се смятат за революционни за транспортната и логистичната индустрия, но се сблъскват с неуспехи поради регулаторни опасения относно безопасността и все още слабото финансиране на фона на очакваната рецесия.

През ноември Ford и Volkswagen сложиха край на своя съвместен технологичен проект Argo AI, като заявиха, че създаването на самоуправляващи се „роботаксита“ ще бъде „по-трудно осъществимо от изпращането на човек на Луната“.

Gatik, основана през 2017 г. от ветераните в индустрията Гаутам и Арджун Наранг, се фокусира върху логистиката и транспортните услуги между различните компании.

От 2021 г. тя стартира напълно автономни търговски услуги за доставка с Walmart Inc. и Loblaw Companies Ltd., където Gatik предлага доставки на къси разстояния чрез камиони в Арканзас и в Онтарио, Канада.

Разработчикът е набрал повече от 120 млн. долара от инвеститори, включително Koch Disruptive Technologies, Innovation Endeavors, Goodyear Ventures и RyderVentures.

През първото тримесечие на тази година Gatik планира да интегрира своите автономни камиони в логистичната мрежа за електронна търговия на Pitney Bowes в Далас, Тексас, с цел да увеличи доставките и да намали логистичните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Били инжекцията продължава с технокрацията. Много долен тип
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още