IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведски стартъп за автономни камиони набира 500 млн. долара, за да разшири бизнеса

Einride е сключила сделка с Barclays Europe за 300 млн. долара, докато други 200 млн. долара ще бъдат осигурени като свеж капитал от инвеститори

23:03 | 07.12.22 г.
Снимка: Einride
Снимка: Einride

Шведският стартъп за автономни превозни средства Einride е подписала споразумение за набиране на 500 млн. долара, засилвайки способността на компанията да се разшири на нови пазари и да достигне до повече клиенти, съобщава Ройтерс.

Einride е сключила сделка с Barclays Europe на стойност 300 млн. долара, докато други 200 млн. долара ще бъдат осигурени като свеж капитал от инвеститори, включително от EQT и Northzone.

Около 90 млн. долара ще бъдат предоставени на компанията под формата на предишни дългове, конвертирани в акции.

Einride отказа да посочи каква е пазарната ѝ оценка след последното издаване на акции.

„Време е да действаме не само по отношение на разработването, но и за ускоряването на внедряването на технология, която ще създаде по-чист, по-безопасен и по-ефективен начин за придвижване на стоки“, заяви основателят и главен изпълнителен директор на Einride Роберт Фалк.

Бизнесът на компанията се основава на технология за автономно транспортиране на товари чрез камиони, която привлече вниманието на инвеститорите през последните години, тъй като се смята, че е по-евтина, както и по-лесна за внедряване в сравнение с автономните леки автомобили.

Услугите за роботизиран товарен превоз изискват по-малко интензивно картографиране в сравнение с други технологии, тъй като използват фиксирани маршрути между предварително определени точки, най-вече по основни пътища без кръстовища или пешеходци.

През 2019 г. Einride стартира доставки със своя камион T-Pod за логистичният клиент DB Schenker в Швеция. Теглото на натовареното превозно средство е 26 тона. То няма шофьорска кабина, което се очаква да намали експлоатационните разходи за пътни товари с около 60 процента спрямо дизелов камион с шофьор.

Един от основните конкуренти на Einride е американската Solo Advanced Vehicle Technologies, която през пролетта обяви, че ще си партнира с American Battery Solutions (ABS) за разработване на батерии за своя автономен електрически камион SD1. Нейният главен изпълнителен директор Греъм Дорли е работил в компании като Tesla Inc., Google X на Alphabet Inc. и Lockheed Martin и сега иска да се конкурира с бившия си шеф – Илон Мъск, който залага на електрическия Semi.

Вместо да трансформира съществуващи превозни средства с дизелови двигатели, Solo AVT проектира изцяло нова концепция. Компанията заяви, че очаква SD1 да предлага пробег с едно зареждане на батерията от над 800 километра, с възможност за бързо зареждане и 600 киловата мощност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още