IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mobileye очаква 17 млрд. долара приходи от решения за автономни коли до 2030 г.

Компанията заяви, че ще продължи да тества технологията си за автономни автомобили и през 2023 г.

17:00 | 06.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за автономни технологии на Intel Corp., Mobileye Global Inc., очаква да генерира приходи в размер на 17 млрд. долара от продажбата на своите продукти за системи за подпомагане на водача (ADAS) до 2030 г., съобщава Ройтерс.

Базираната в Йерусалим, Израел, Mobileye, която излезе на борсата през октомври миналата година, е водещ играч на пазара на ADAS, които са сходни с напълно автономните системи, но цената им е значително по-ниска.

Компанията заяви, че ще продължи да тества технологията си за автономни автомобили и през 2023 г.

Стремежът към включване на възможности за асистирано шофиране за подобряване на функциите за безопасност в автомобилите доведе до по-ускорено приемане на технологията за роботизирано шофиране, което облагодетелства компании като Mobileye.

Разработчикът, който беше придобит от Intel през 2017 г., може да се похвали с клиенти като BMW, Nissan и Volkswagen.

Mobileye очаква обемът на превозните средства, базирани на нейни продукти, да достигне 1,2 милиона автомобила през 2026 г. на фона на силното търсене в Китай.

Освен това компанията прогнозира допълнителни 3,5 млрд. долара приходи до 2028 г. от продажбата на решения за т.нар. автономна мобилност като услуга.

От първичното публично предлагане (IPO) акциите на Mobileye са прибавили около 48% към стойността си до цена от 21 долара за акция. Това ѝ осигурява оценка от 25 млрд. долара.

Основана през 1999 г. от Амнон Шашуа, Mobileye разработи технология, която помага на водачите на превозни средства да бъдат предупреждавани за потенциални сблъсъци с други автомобили или пешеходци. За пръв път компанията излезе на борсата през 2014 г., когато беше оценена на около 5 млрд. долара, което я превърна в най-голямата листната израелска компания по това време. Три години по-късно Intel придоби губещата компания за около 15 млрд. долара. Когато в края на 2021 г. The Wall Street Journal за първи път съобщи, че Intel ще отдели Mobileye в рамките на IPO, се очакваше звеното за самоуправляващи се автомобили да бъде оценено на повече от 50 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още