IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската Tata обмисля да изгради завод за електромобилни батерии в Европа

Локализирането на производството на батерийни клетки е от ключово значение за снабдяването на превозните средства, изтъква компанията

18:13 | 12.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилното звено на индийската група Tata обмисля да изгради завод за производство на електромобилни клетки за батерии в Европа, съобщава Ройтерс, цитирайки главния финансов директор на Tata Motors П.Б. Баладжи.

С общи продажби от 50 хил. електрически автомобила до момента, Tata Motors доминира на индийския електромобилен пазар, като очерта планове да пусне 10 електрически модела до март 2026 г. Компанията цели делът на електромобилите да достигне 8% от общите ѝ продажби през 2025 г.

Локализирането на производството на батерийни клетки е от ключово значение за снабдяването на превозните средства с електрическо задвижване и ще помогне на автомобилния производител да развие и местна верига на доставки, изтъква Баладжи в интервю за Ройтерс.

Към момента Tata разглежда две локации за евентуално изграждане на завод за клетки, като едната се намира в Европа, така че нуждите от компоненти на нейното звено за луксозни автомобили Jaguar Land Rover да бъдат задоволени.

Баладжи казва, че инвестицията в ново съоръжение ще бъде осъществена от компанията майка, Tata Sons, без да предоставя подробности за капацитета или графика.

Пазарът на автомобили в Индия, който се очаква да стане трети по големина в света в близките години, остава малък в сравнение с населението на страната, като електрическите модели съставляват само 1% от общите продажби в размер на около 3,8 млн. броя за 2022 г. Все пак правителството на премиера Нарендра Моди иска да увеличи техния дял до 30% към 2030 г.

Tata очаква бизнесът ѝ с електромобили да генерира положителен паричен поток до 2025 г., като компанията също така се фокусира върху повишаването на рентабилността, добавя Баладжи.

Автомобилите включват електрически версии на популярните SUV модели Harrier и Sierra, както и концептуален автомобил, базиран на новата платформа за електрически превозни средства, която се очаква да бъде пусната на пазара в края на 2025 г., изтъква управляващият директор на Tata Motors Passenger Vehicles Шайлеш Чандра.

Компанията показа на автомобилно изложение в Индия 12 автомобила, включително пет електрически модела, и 14 камиона, включително такива, задвижвани от водородни горивни клетки, докато ускорява стремежите си към по-чиста мобилност.

„Нуждите на клиентите стават все по-индивидуални. Занапред ще поддържаме инерцията на растежа си и ще работим за по-нататъшно укрепване на нашето портфолио“, добавя Чандра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още