IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes прави серия от рокади в ръководството заради шефа на AMG

Филип Шимер ще бъде заменен на 1 март от Михаел Шийбе, който отговаря за офиса на председателя на борда на директорите

14:01 | 18.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Mercedes-Benz AG извърши рокади в редиците на своето ръководство. Кадровата въртележка беше предизвикана от предстоящото оттегляне на шефа на бранда AMG Филип Шимер, който отговаря още за моделите от G-Class и Maybach, съобщава Automobilwoche.

Според Mercedes Шимер е допринесъл значително за успеха на AMG и е отговорен за разширението на продуктовата гама в рамките на Maybach и G-Class.

Като поведение Шимер изглеждаше по-сдържан в сравнение с предшественика си – Тобиас Мьоерс, който миналата година се оттегли от Aston Martin заради разногласия със собственика на компанията – канадския милиардер Лорънс Строл.

Шимер стои и зад пазарния дебют на модела AMG One, която се появи миналата година на пазара на цена от 3,2 млн. евро.

Той ще бъде заменен от Михаел Шийбе, който отговаря за офиса на председателя на борда на директорите. Смяната ще бъде извършена на 1 март. След това Шимер ще ръководи отдела за работа с клиенти в групата.

Междувременно главният изпълнителен директор на Mercedes Ола Калениус иска да промени веригата на отчетност в групата. В бъдеще Шийбе ще отговаря директно на ръководителя на отдела за развитие Маркус Шефер.

В миналото Шийбе работи и като шеф на продажбите на Mercedes за Германия.

Ръководителят на AMG Филип Шимер. Снимка: Mercedes-AMG Ръководителят на AMG Филип Шимер. Снимка: Mercedes-AMG

Волф-Дитер Курц напуска

Продуктовият стратег Волф-Дитер Курц напуска компанията след 34 години стаж в нея. От Mercedes изтъкват, че той е изиграл важна роля в големия успех на текущото портфолио на групата. Оливер Тьоне, понастоящем ръководител на производственото планиране, ще го замени на 1 март.

Тьоне ще бъде наследен от своя страна от Арно ван дер Мерве, който в момента ръководи Beijing Benz Automotive Co. (BBAC) в Китай – съвместното предприятие между Mercedes и BAIC Group.

Йорг Бартелс ще наследи Ван дер Мерве на 1 юли. В момента той отговаря за цялостната интеграция на превозните средства при разработването на леки автомобили.

Бартелс е наследен от Кристоф Старжински, понастоящем ръководител на отдела за развитие на звеното e-Drive. Като част от тази промяна в персонала, Старжински ще поеме отговорността за цялостното развитие на превозните средства за всички серии леки автомобили в рамките на Mercedes-Benz.

Торстен Едер, ръководител на отдела за развитие на задвижването, ще поеме позицията на Старжински като ръководител на отдела за развитие на e-Drive на 1 юли 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още