IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata Motors отчете първата си тримесечна печалба от две години насам

Акциите на концерна поскъпнаха с над 8%

14:33 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Tata Motors Ltd нарасна с над 8%, след като един от най-големите индийски автопроизводители отчете първата си тримесечна печалба от две години насам, съобщава Ройтерс.

Tata Motors отбеляза изненадваща печалба от 29,58 млрд. рупии (362 млн. долара) за периода октомври-декември спрямо загубата от 15,16 млрд. рупии (186 млн. долара), отчетена година по-рано. Анализаторите очакваха загуба от 185,6 млн. рупии.

Подобряването на доставките на полупроводници и нарастващото търсене на превозни средства помогнаха на звеното за луксозни автомобили на Tata Motors, британската Jaguar Land Rover (JLR), също да се върне към рентабилност. JLR допринася с повече от 60% за общите приходи на индийския концерн.

Goldman Sachs посочва, че наличните чипове са били разпределени за SUV моделите Range Rover и Defender, които имат по-висока средна продажна цена.

Те са и най-печелившите модели на JLR и помагат за набирането на свободен паричен поток от 490 млн. паунда, надминавайки целта на компанията от 400 млн. паунда.

Goldman очаква, че с подобряването на доставките на JLR те постепенно ще достигнат ниво от около 30 000-35 000 броя на месец спрямо 27 000 броя в момента.

От друга страна японската финансова компания Nomura каза, че освен по-здравословния микс от продажби, JLR се е възползвала и от възстановяването на търсенето в Китай – ключов пазар за британския автомобилен производител.

Goldman оценява акциите на Tata Motors като "неутрални", докато Nomura поставя оценка "купувай".

Bajaj Auto Ltd, един от водещите производители на мотоциклети и триколесни автомобили в Индия, също отчете по-голяма от очакваната тримесечна печалба поради силното местно търсене и по-високите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още