IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian съкращава още 6% от персонала, подготвяйки се за ценова война

Компанията фокусира ресурси върху увеличаване на производството на превозни средства и достигане на рентабилност, споделя в имейл до служителите Робърт Скаринг

10:37 | 02.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Rivian Automotive съкращава 6% от работната си сила в опит да намали разходите, тъй като американският производител на електромобили, който се сблъсква с намаляващи парични резерви и слаба икономика, се подготвя за ценова война, засягаща цялата индустрия, съобщава Ройтерс.

Компанията фокусира ресурси върху увеличаване на производството на превозни средства и достигане на рентабилност, посочва главният изпълнителен директор Робърт Скаринг във вътрешнофирмен имейл до служителите.

Съкращенията в Rivian отразяват падащите цени на електромобилите, предизвикани от ценовите съкращения, предприети наскоро от Tesla и Ford Motor Co.

Очаква се ценовите корекции на двете компании да навредят на електромобилните стартъпи, като Rivian, Lucid Group и Arrival, която в понеделник заяви, че ще освободи половината си персонал. Новите играчи на пазара все още се борят да постигнат рентабилност и пониженията в цените на техните конкуренти затруднява тяхната ситуация.

Въпреки впечатляващото първично публично предлагане (IPO) през ноември 2021 г., акциите на Rivian поевтиняха с близо 90% от пика си през същия месец. Цената на книжата на компанията падна с 4% в сряда (1 февруари), възстановявайки се от по-дълбок спад, предизвикан от новината за съкращенията на работните места.

„Трябва да съсредоточим нашите ресурси върху засилване на производството и постигане на рентабилност“, изтъква Скаринг в имейла, в който се извинява на служителите за необходимостта от съкращения.

Говорител на Rivian потвърди, че имейлът е изпратен, но отказа го коментира.

Изгаряне на кеш

„Те изгарят пари и биха искали да растат с много по-бързи темпове, но продължават да се борят с нарастването на производството на електромобили и не успяват значително да намалят еднократните разходи“, изтъква анализаторът на CFRA Research Гарет Нелсън, добавяйки: „Смятаме, че това ги е тласнало към подобно решение“.

Rivian се фокусира върху увеличаването на производството на своите пикапи R1 и микробусите EDV за най-големия си акционер Amazon.com, както и върху пускането на своята платформа R2, изтъква Скаринг. „Промените, които обявяваме днес, отразяват тази целенасочена пътна карта“, добавя той.

Базираната в Ървайн, Калифорния, Rivian, която разполага с около 14 000 служители, ще освободи около 840 от тях в ход, който няма да засегне производствените операции в нейния завод в Нормал, Илинойс.

Rivian, която губи пари от всяко превозно средство, което изгражда, вероятно няма да изпълни производствената си цел от 25 хил. превозни средства за миналата година, тъй като трябваше да се бори с проблемите във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19. Преди това компанията намали производствената си цел наполовина.

За да запази някаква относителна финансова стабилност, в края на миналата година Rivian отложи плановете си за производство на ванове за доставка в Европа съвместно с Mercedes. Преди това Rivian забави с една година до 2026 г. планираното производство на по-малкото семейство автомобили R2 в завода за 5 млрд. долара, който изгражда в Джорджия.

Миналия юли Rivian, която трябва да отчете резултатите за четвъртото тримесечие на 28 февруари, съкрати част от персонала и спря някои програми като част от по-широкото си преструктуриране.

Пазарната капитализация на компанията възлиза на 17,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още