IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развива автомобилният сектор по отношение на данните и автономните коли?

Защитата на личните данни е от първостепенно значение за индустрията по пътя ѝ към софтуерно дефинирани превозни средства

20:35 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бързото развитие на технологиите в рамките на автомобилната индустрия повдига редица въпроси относно безопасността, защитата на личните данни и ефективността. Секторът търси начини да ускори внедряването на технологии в своите продукти, за да отговори на нуждите на потребителите, да направи автомобилите по-сигурни, докато подобрява тяхната производителност по пътя към въглероден неутралитет.

Ако трябва да изберем един фактор, който е определящ за цялата технологична трансформация при автомобилите, това е защитата на данните, изтъкна Марио де Феличе, ръководител на звеното на Jaguar Land Rover за софтуерни архитектури, по време на организирания от Ройтерс уебинар The Evolution of Automotive Technology.

Според Де Феличе новите приложения в софтуерно дефинираните превозни средства тепърва ще се развиват, като от инженерна гледна точка особена важност има вниманието към детайла.

„Тук става въпрос за всяко приложение, като такова за онлайн разплащане или за паркиране“, изтъкна Де Феличе.

Според него индустрията се сблъсква с предизвикателства в лицето на автомобилите под наем, където данните на потребителите се съхраняват, като самите превозни средства са достъпни за широката общественост.

„Защитата на личните данни е най-голямото предизвикателство тук“, категоричен бе Де Феличе.

Според Нико Керстен, главен изпълнителен директор на Mercedes Pay, част от Mercedes-Benz Group, новите технологии позволяват на потребителите само да реконфигурират функциите на своите автомобили. Именно тук лежи идеята за софтуерно дефинираните превозни средства, добави Керстен.

От своя страна, Плато Патросе, технически директор на отдела за разработки на ADAS системи във Vinfast, заяви, че чрез софтуерно дефинираните превозни средства автомобилните производители искат да създадат допълнителна стойност за потребителите,

„Поради тази причина е нужна софтуерна платформа, която да послужи като база за цялостната архитектура. Софтуерът може да проверява изправността и работата на всички компоненти на превозното средство“, посочи Патросе. „Цялата архитектура започва от платформата“, добави той.

По отношение на Vinfast Патросе заяви, че виетнамската компания разширява своята глобална екосистема с фокус върху киберсигурността.

Той посочи, че много концерни се надпреварват при разработването на автономни превозни средства за ограничаване на пътните произшествия, но за момента всички коли все още са оборудвани с предпазни въздушни възглавници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още