IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще чака отговора на ЕС относно IRA, преди да обяви още фабрики за батерии

Групата запазва целта от 240 гигаватчаса производствен капацитет за Европа, но може да коригира броя на фабриките, изтъква представител на борда на директорите

21:40 | 13.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нуждата на Volkswagen Group от електромобилни батерии се покриват до 2028 г. от трите планирани гигафабрики в Европа – заводът в Залцгитер, Германия, този на Northvolt в Швеция и обявеното за изграждане съоръжение във Валенсия, Испания, заяви Томас Шмал, член на борда на директорите на германската автомобилна група, цитиран от Ройтерс.

Volkswagen запазва целта от 240 гигаватчаса производствен капацитет относно батериите в Европа, но може да постигне това с по-малко фабрики спрямо обявения първоначално план за изграждане на шест съоръжения в региона, изтъква Шмал.

„Придържаме се към капацитет от 240 гигаватчаса. Дали има нужда от пет или шест фабрики, зависи от стратегията за стимулиране на държавите… това все още не е решено“, добавя той.

Шмал очаква търсенето на капацитет за производство на батерии в Северна Америка да бъде между 60 и 100 гигаватчаса, но не предостави подробности за това каква част от капацитета ще бъде осигурен от фабрики на Volkswagen.

Според Шмал се е получило объркване около новините за изграждане на нов завод за батерии в САЩ от страна на групата, подчертавайки, че това няма да повлияе върху решението на Volkswagen относно броя на европейските съоръжения. Той добави, че компанията чака да види какви стимули ще обявят страните членки на ЕС в отговор на американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA).

Заводът във Валенсия, чието изграждане беше потвърдено миналата година, трябва да започне производство през 2026 г. Не е необходимо Volkswagen да започне изграждането на нов завод в Европа до 2025 г., посочва Шмал, добавяйки, че решение за локацията на следващата фабрика може да бъде взето по-рано, ако стимулите на IRA се материализират и в Европа.

Производителят на автомобили стандартизира структурата на своите фабрики и батерии, но химията на клетките ще се различава при различните модели, добавя Шмал. Батериите в по-достъпните модели ще използват железен фосфат, докато клетките на превозните средства от среден клас ще имат високо съдържание на манган, а тази при премиум автомобилите - повишено съдържание на силиций.

Със звеното си PowerCo Volkswagen цели да се превърне в основен играч при батериите, но не и единственият играч в областта, подчертава Шмал. По думите му 95% от пазар на батерии е доминиран от азиатски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
вагонетките изнудват , както шикалкавеха при дизелите , така и сега за заводите за батерии ... изпуснаха технологичното влакче с електричките и водородните горивни клетки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още