IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марката Volkswagen повишава целите за електромобилите в Европа

Компанията вече се стреми към 80% пазарен дял на изцяло електрическите модели за европейския пазар

18:15 | 06.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen Group значително увеличи целите за продажби на електрически автомобили в Европа на своята едноименна марка, съобщава Automobilwoche.

„През 2030 г. най-малко 80 процента от всички превозни средства, доставени в Европа, трябва да бъдат напълно електрически“, обяви Томас Улбрих, директор „Електрическа мобилност“ във Volkswagen AG, на конференция в Мюнхен. Предишната цел от 2021 г., представена като част от стратегията „Ускоряване“, беше за 70%.

По думите на Улбрих това е най-амбициозната цел за марка от германската автомобилна група. „Ние винаги сме играли водеща роля по този въпрос и се чувстваме длъжни да си поставим толкова високи цели, добавя той.

Европа и Китай ускоряват налагането на електромобили, като САЩ ги следват плътно по петите. Но за разлика от Стария континент другите два големи пазара са си поставили за цел поне 50% дял на електромобилите.

Volkswagen Group е пазарен лидер при електрическите леки коли в Европа, но все още изостава значително от целта за 80%. Миналата година изцяло електрическите превозни средства представляваха малко над 10% от общите продажби на групата в региона.

Улбрих призна, че новата цел е "изключително амбициозна". „Този ​​път показва нашия ангажимент към стратегията за електрификация“, добавя той.

Целите трябва да бъдат постигнати през следващите седем години с офанзива с друг модел в рамките на семейството ID. В края на февруари Volkswagen представи фейслифт на ID.3 във Волфсбург. Седанът ID.7 ще бъде показан през следващите няколко седмици. Отделно компанията планира да пусне в продажба и малък електромобил през 2025 г., който ще се предлага на цена под 25 хил. евро, изтъква Улбрих.

През 2022 г. Volkswagen Group оглави електромобилните продажби в Европа с 349 200 броя. Въпреки това групата изгуби 3 процентни пункта от пазарния си дял за сметка на Tesla, Stellantis, BMW, Geely и няколко други китайски компании, показват изчисления на JATO Dynamics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още