IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW ще произвежда до 3 млн. малки електромобила в Испания в периода 2025-2030 г.

SEAT планира да сглобява 500 хил. електрически коли годишно в средносрочен план в завода в Марторел, съобщава председателят на испанската марка Уейн Грифитс

18:42 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на автомобили Volkswagen планира да произведе 3 млн. малки електрически превозни средства в двата си завода в Испания между 2025 г. и 2030 г., съобщи в сряда Уейн Грифитс, председател на испанското подразделение марката SEAT, цитиран от Ройтерс.

Групата се ангажира да електрифицира продуктовата си гама и планира да изгради нов завод за батерии в Испания.

Грифитс каза, че SEAT планира да сглобява 500 000 електрически коли годишно в средносрочен план в завода в Марторел, близо до Барселона. Запазването на работните места там е приоритет за марката, добавя той.

По думите му автомобилният производител работи усилено, за да осигури втора платформа за производство на електрически превозни средства в Марторел, което ще засили неговата конкурентоспособност.

Volkswagen обяви по-рано, че ще започне да произвежда две електрически превозни средства в завода в Марторел през 2025 г. и на една производствена линия във фабриката на компанията в Навара приблизително по едно и също време.

Грифитс заяви миналия месец, че Volkswagen ще подаде ново искане до Испания за отпускане на средства от Европейския съюз, докато оценява дали е изгодно да произвежда нови електрически превозни средства в страната извън планираните за 2025 г.

Миналата седмица ръководството на Volkswagen направи символичната първа копка на своя завод за батерийни клетки в Испания, като на церемонията край Валенсия присъстваха испанският крал Фелипе VI и министър-председателят Педро Санчес.

„Испания иска да се превърне в център за електрическа мобилност“, заяви кралят, като описа предстоящата фабрика като „голям ангажимент за бъдещето“.

От 2026 г. заводът ще бъде въведен в експлоатация, като в него ще работят повече от 3000 служители.

„Първоначално е планирано годишно производство от 40 гигаватчаса, достатъчно за 500 хил. автомобила, по-късно (ще нарасне) до 60 гигаватчаса“, обяви технологичният директор на Volkswagen Томас Шмал.

Производството трябва да се извършва със зелена електроенергия, от разположен наблизо соларен парк. За изграждането на съоръжението са предвидени над 3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още