IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen направи първата копка на своя бъдещ завод за батерии в Испания

На събитието присъстваха както представители на групата, така и испанският крал Фелипе VI и министър-председателят Педро Санчес

21:09 | 17.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen Group направи символичната първа копка на своя завод за батерийни клетки в Испания, като на церемонията край Валенсия присъстваха испанският крал Фелипе VI, министър-председателят Педро Санчес и представители на германската автомобилна група, съобщава Automobilwoche.

„Испания иска да се превърне в център за електрическа мобилност“, заяви кралят, описвайки предстоящата фабрика като „голям ангажимент за бъдещето“.

От 2026 г. заводът ще бъде въведен в експлоатация, като в него ще работят повече от 3000 служители.

„Първоначално е планирано годишно производство от 40 гигаватчаса, достатъчно за 500 000 автомобила, по-късно (ще нарасне) до 60 гигаватчаса“, обяви технологичният директор на Volkswagen Томас Шмал. Производството трябва да се извършва със зелена електроенергия, от разположен наблизо соларен парк. За изграждането на съоръжението са предвидени над 3 млрд. евро.

Град Сагунто, където ще се намира фабриката, е на около 300 километра югозападно от Марторел, където е централата на дъщерното дружество на германската група, Seat. Новата фабрика за клетки ще снабдява и монтажния завод в Памплона. Испания е вторият по големина производител на автомобили в Европа и девети в света.

Ясни са четири локации за гигафабрики

Плановете на Volkswagen за завода бяха обявени още през пролетта на миналата година. Окончателното решение за строителството обаче беше взето едва този януари, тъй като Volkswagen изчакваше да види каква подкрепа ще предложи испанското правителство.

Германската група ще кандидатства по програма, наречена Future Fast Forward, в която освен Volkswagen и Seat участват и други компании. Според информацията в цялостния проект ще се влеят около 10 млрд. евро.

След като Volkswagen обяви, че първата батерийна гигафабрика в региона ще бъде в Залцгитер, Долна Саксония, Испания последва германската провинция, докато най-големият производител на леки коли в Европа търси още локации за производствени мощности. Миналия понеделник Volkswagen обяви изграждането на друг завод за батерийни клетки, този път в Канада.

Ако бъде включен заводът на партньора Northvolt в Шелефтео, Северна Швеция, това е четвъртата локация за подобен завод. Volkswagen не иска да бърза с решението за местонахождението на другите предвидени фабрики за клетки в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Кирил и Асен говореха , че има инвеститорски интерес за съоръжение за батерии у нас ... но сегашните резидентски кукли на конци , търсят дерогация за лукойл , плащане на газ с рубли , дерогация на марица-2 ... даже и лично Бащицата ги анатемосваше за завода за батерии край Стара Загора ... :))) ... Искаха да имаме и завод за електрички , но нъц ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още