IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault кани инвестиционни банки за листването на своя електромобилен бизнес

Дискусиите относно листването продължават, като подробностите за потенциалното пласиране на акции подлежат на корекция, споделят източници

15:03 | 23.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френската автомобилна група Renault SA предлага на инвестиционни банки да участват в планираното първично публично предлагане (IPO) на акциите на нейния бизнес с електрически превозни средства Ampere, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Компанията е изпратила покани за потенциално листване на редица финансови фирми през последните дни, като планът предвижда IPO на борсата в Париж в началото на следващата година.

Renault се стреми към оценка от приблизително 10 млрд. евро за Ampere. Дискусиите относно листването продължават, като подробностите за потенциалното пласиране на акции подлежат на корекция в зависимост от пазарните условия, добавят източниците, пожелали анонимност.

Компанията продължава с работата по мащабна ревизия, за да набере средства за разработване на електромобили и да намали разликата с по-големите конкуренти като Stellantis NV и Volkswagen Group. Японският ѝ партньор Nissan Motor Co. обеща да закупи до 15% от Ampere, а Mitsubishi Motors Corp. също обмисля инвестиция. Qualcomm Inc., най-големият производител на процесори за смартфони в света, също ще подкрепи бизнеса.

Европа се сблъсква с рязък спад на листванията на фона на борсовата волатилност и мрачните икономически перспективи. Внезапният срив на Credit Suisse Group AG, който разпали глобален пазарен крах, засили страховете сред инвеститорите по-рано този месец. Само около 2 млрд. долара са набрани чрез нови листвания на европейските борси от началото на годината, което представлява близо 50% спад спрямо същия период на миналата година, изчислява Bloomberg.

В началото на годината Renault и Nissan се споразумяха да преструктурират дяловите си участия, за да постигнат баланс в рамките на техния алианс. Партньорите ще запазят по 15% кръстосано акционерно участие, като Renault ще прехвърли останалата част от дела си във френски тръст за координирана продажба, когато е „разумно“ да се направи от търговска гледна точка. Планът все още изисква финално одобрение от съответните бордове на компаниите.

Сделката е изключително важна за главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео, за да може да продължи напред със собствената си стратегия, включваща сложно разделяне на пет различни подразделения, включително Ampere. Френският производител на автомобилите Megane E-Tech и Austral иска да задълбочи отношенията си с няколко други партньора, включително китайската Zhejiang Geely Holding Co. и Qualcomm.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още