IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fisker търси увеличение на пазарния си дял при електромобилите чрез партньорства

Компанията заяви, че в крайна сметка планира да разполага с производствен капацитет в Европа, Китай, САЩ и Индия

16:13 | 17.05.23 г.
Електрическият модел на Fisker Ocean. Снимка: Bloomberg L.P.
Електрическият модел на Fisker Ocean. Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически автомобили Fisker Inc. проучва сътрудничество с други компании за по-бързо увеличаване на пазарния си дял, обяви главният изпълнителен директор Хенрик Фискер, цитиран от Ройтерс.

„Купувачите вече не са лоялни към своите традиционни марки. Това променя всичко. Ако си сътрудничим с някого, можете да се разширим по-бързо... може да е с доставчици, други автомобилни компании, технологични компании – ние проучваме всички тези пътища,“ изтъква Фискер, говорейки по време на автомобилната конференция, организирана от Ройтерс в Мюнхен.

Висши ръководители на конкурентни производители на електромобили като Polestar и Smart – марка от групата на Mercedes, заявиха по време на интервюта в кулоарите на конференцията във вторник, че са отворени за партньорства за преодоляване а предизвикателствата в рамките на веригата на доставки. И трите компании все още са сравнително малки в електромобилността и тепърва стартират нови продуктови линии, докато по-големите конкуренти като Tesla Inc, китайската BYD и утвърдени световни автомобилни производители се стремят да засилят продажбите чрез намаляване на цените.

Fisker се похвали с около 65 хил. резервации за своя електрически SUV Ocean, който се изгражда във фабрика в Австрия, управлявана от звено на Magna International Inc.

Концернът потвърди целта за производство на 1400 до 1700 броя Ocean през това тримесечие.

По-рано този месец Fisker намали производствената си прогноза за цялата година за Ocean, но в сряда добави, че проблемите с осигуряването на части от интериора на модела са разрешени.

Засега споразумението на Fisker с Magna позволява годишно производство на до 120 хил. броя Ocean в завода на Magna Steyr в Грац, Австрия.

Следващата моделна линия на Fisker, произведеният в САЩ PEAR, ще се предлага на стартова цена от 29 990 долара, като превозното средство ще бъде показано за първи път на 3 август в Лос Анджелис.

Fisker планира моделът да бъде сглобяван от подизпълнителя Foxconn във фабрика в Охайо.

PEAR ще има 25% по-малко части в сравнение със стандартния автомобил, въпреки че компанията не следва примера на Tesla за използването на големи отливки за намаляване на производствените разходи.

Fisker заяви, че в крайна сметка планира да разполага с производствен капацитет в Европа, Китай, САЩ и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още