IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata ще строи фабрика за електромобилни батерии в Индия срещу 1,6 млрд. долара

Заводът ще разполага с годишен производствен капацитет от 20 гигаватчаса, генерирайки пряка и непряка заетост от над 13 000 работни места

14:00 | 04.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийската автомобилна група Tata ще изгради завод за електромобилни батерии на стойност 130 млрд. рупии (1,6 млрд. долара), като съоръжението ще бъде ситуирано в щата Гуджарат, Индия, съобщава Bloomberg. Властите на щата и ръководството на компанията са подписали споразумение за строежа на съоръжение за литиево-йонни батерии, което ще бъде контролирано от звеното Tata Agaratas Energy Storage Solutions Pvt..

Фабриката ще разполага с годишен производствен капацитет от 20 гигаватчаса (ГВтч), генерирайки пряка и непряка заетост от над 13 000 работни места, става ясно от документ, свързан с подписания в петък меморандум за разбирателство.

Индийският министър-председател Нарендра Моди работи за реализиране на прехода на икономиката на страната към въглероден неутралитет до 2070 г. Въпреки правителствения ангажимент за момента Индия изостава от Китай и САЩ в приемането на електромобилите.

Заводът на Tata ще направи Гуджарат лидер в производството на литиеви батерии, като групата ще получи помощ при създаването на производствена екосистема в щата, изтъкват местните власти.

Решението на Tata Group е обявено в момент, когато нейното подразделение Jaguar Land Rover обмисля създаването на голям завод за батерии за електромобили във Великобритания. Tata предпочита да построи фабрика в Англия пред Испания, след като британското правителство предложи пакет от стимули.

Междувременно Tata се придържа към стратегията си за ниски цени на своите електромобили в Индия въпреки ускоряващата се инфлация. Когато автомобилният производител обяви на 10 февруари леко увеличение на цените за новата електрическа версия на хечбека Tiago, той подчерта, че все още запазва автомобила достъпен за масовия пазар.

„Номиналното“ увеличение от 20 хиляди рупии (240 долара) за базовата версия показва, че Tata Motors се „ангажира с обещанието си да демократизира пазара на електромобили и да запази продукта достъпен за всички, като поддържа началната цена под“ един милион рупии, посочват от компанията.

Цените на модела започваха от 849 хиляди рупии, когато Tata Motors започна приемането на предварителни поръчки през октомври. Те все още са по-ниски от тези на електрическите модели, които предлагат други производители, които надхвърлят 1 млн. рупии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още