IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк обвинява в дело Hyundai и Kia, че са произвели лесни за кражба автомобили

В жалба, подадена във федералния съд в Манхатън, градът обвинява автомобилните концерни за неуспех да инсталират имобилайзери на колите в периода 2011-2022 г.

11:48 | 07.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Властите в Ню Йорк заведоха дело срещу южнокорейските автомобилни компании Hyundai Motor Co. и Kia Corp., като обвиняват двете компании в небрежност, тъй като произвеждат превозни средства, които са лесни за кражба, съобщава Ройтерс.

По този начин Ню Йорк се присъединява към няколко други големи града в САЩ, които съдят Hyundai и Kia заради кражбите, включително Балтимор, Кливланд, Милуоки, Сан Диего и Сиатъл.

В жалба, подадена във федералния съд в Манхатън, Ню Йорк обвинява автомобилните производители за неуспех да инсталират от 2011 г. до 2022 г. устройства против кражба, наречени имобилайзери, на повечето от техните автомобили.

Градската управа посочва в съдебния документ, че това създава предпоставки за кражби на превозни средства, „престъпления, безразсъдно шофиране и обществени щети“, като това е доказано и от видеоклипове, публикувани в платформата TikTok, на които се вижда как се крадат автомобили, които нямат имобилайзери.

Ню Йорк изтъква, че броят на докладваните кражби на автомобили на двете марки е нараснал двойни през 2022 г., стимулиран от „виртуалната експлозия на кражби“ през първите четири месеца на тази година – общо 977 докладвани кражби спрямо 148 броя за същия период на миналата година.

Градът изтъква, че за разлика от двете марки кражбите на автомобили на BMW, Ford, Honda, Mercedes, Nissan и Toyota са намалели тази година.

Hyundai от своя страна обяви, че е направила имобилайзерите стандартни за всички превозни средства през ноември 2021 г. и е предприела стъпки, включително надграждане на софтуера, за да намали заплахата от кражби.

Kia също подчерта усилията си за борба с кражбите и каза, че работи с правоприлагащите органи в Ню Йорк в тази насока. Брандът също така нарече делото, заведено от града, „неоснователно“.

През февруари Hyundai и Kia обявиха, че ще предложат софтуерни надстройки за 8,3 милиона автомобила в САЩ, които не разполагат с имобилайзери.

Миналия месец Hyundai и Kia постигнаха извънсъдебно споразумение за 200 млн. долара по потребителски колективен иск за кражбите.

Този случай обхваща около 9 милиона собственици на превозни средства в САЩ и включва цели 145 милиона долара щети от откраднати превозни средства, информират адвокати на собствениците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още