IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на некитайските доставчици на батерии на Tesla се радват на силно рали

Японската Panasonic и южнокорейската LG Energy вероятно ще се възползват най-много от данъчни стимули, заложени в Закона за намаляване на инфлацията на САЩ

11:39 | 08.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Батерия на LG Energy. Снимка: Bloomberg L.P.
Батерия на LG Energy. Снимка: Bloomberg L.P.

С покачването на цената на акциите на Tesla Inc. до седеммесечен връх на фона на поредицата от положителни новини, азиатските инвеститори се фокусират върху нейните изключително важни доставчици на батерии, особено тези извън Китай, пише Bloomberg.

Японската Panasonic Holdings Corp. и южнокорейската LG Energy Solution Ltd. вероятно ще се възползват най-много от данъчни стимули, заложени в Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA), пише в доклад анализаторът на Citigroup Inc. Кота Езава.

Една от основните цели на IRA е да намали зависимостта на САЩ от Китай, който доминира във веригата на доставки на батерии за електромобили.

Акциите на Panasonic поскъпнаха с 45% от началото на годината, докато тези на LG Energy са напреднали с 36%.

И двете компании изпреварват ръстовете на съответните борсови показатели, въпреки че все още изостават от книжата на Tesla, които напредват от началото на годината с 82%. Конкурентният китайски производител на батерии Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) напълно пропусна ралито при акциите, тъй като стойността на книжата му е намаляла с 4,5% от старта на годината.

Индустриалният експерт Крис Бери изчислява, че федералната помощ в IRA може да достигне 1 трлн. долара спрямо първоначалната оценка на бюджетната служба към Конгреса от 369 млрд. долара за 10 години, става ясно от бележка на Citi.

Бери казва по време на семинар на Citi, че водещата роля на Китай на пазара на рафиниране на батерийни суровини е „пречка за работата на механизмите на IRA“, като се обмислят различни варианти за изграждане на ръководена от САЩ схема за намаляване на зависимостта от Китай“, изтъква от своя страна Езава.

За да отговарят на условията за федерална помощ, голяма част от компонентите и суровините в батериите трябва да бъдат с произход от Америка или от страни, които имат споразумения за свободна търговия с Вашингтон.

Акциите на Panasonic и LG Energy поскъпват значително от началото на годината, докато тези на CATL поевтиняват с 4,5 на сто. Източник: Bloomberg Акциите на Panasonic и LG Energy поскъпват значително от началото на годината, докато тези на CATL поевтиняват с 4,5 на сто. Източник: Bloomberg

Цената на акциите на CATL се срина с 9% през първите три дни на тази седмица, след като експертите предупредиха за въздействието на IRA. Китайската компания отговори, като каза, че отношенията ѝ с Tesla са „непроменени и ще продължат да се задълбочават“. Bloomberg по-рано съобщи , че Tesla иска да построи завод за батерии в САЩ съвместно с CATL.

Все пак инвеститорите изглежда гравитират към некитайските акции. LG Energy е третата най-купувана корейска акция сред чуждестранните инвеститори тази седмица, след производителите на чипове в страната. Междувременно CATL записа най-голямото си изтичане на средства в Хонконг и отвъд океана тази седмица сред листнатите акции в Шънджън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
И нии сме дали нещо на света ЗУНК https://***.capital.bg/biznes/finansi/1999/02/20/249019_valutnite_zunk-obligacii_poskupnaha/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още