IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic планира да изгради четири нови фабрики за електромобилни батерии

Концернът се стреми да увеличи своя производствен капацитет на 200 гигаватчаса до 2031 г., изтъква технологичният директор на Panasonic Energy Шоичиро Уатанабе

14:51 | 03.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за батерии на японската група Panasonic ще трябва да построи още четири фабрики, за да постигне целта си за рязко увеличаване на годишния производствен капацитет за електромобилни батерии до 2031 г., заяви пред Ройтерс главният технологичен директор на подразделението Шоичиро Уатанабе.

Това е първата ясна индикация от страна на Panasonic Energy за броя на планираните нови фабрики.

Коментарите на Уатанабе подкрепят очакванията за допълнителни инвестиции от японските компании в САЩ на фона на сделката, която двете страни сключиха през март за разширяване на достъпа на базирани в Япония концерни до федералните стимули, включени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

През май Panasonic Energy заяви, че планира да увеличи годишния производствен капацитет на електромобилни батерии до 200 гигаватчаса (ГВтч) до началото на 2031 г., което представлява четворно увеличение спрямо капацитета от март.

Докато управлява фабриката си в Невада, компанията изгражда втори завод в Канзас, който се очаква да увеличи капацитета ѝ до 80 ГВтч, след като бъде въведен в експлоатация.

„Ще трябва да построим още около четири фабрики“, изтъква Уатанабе. Той не споменава обаче възможните локации, нито времевите рамки или размера на инвестицията.

Уатанабе сигнализира, че компанията е отворена за потенциални съвместни предприятия за производство на батерии, наред с автомобилния производител Mazda Motor, позовавайки се на променящия се характер на такива проекти, в които инвестициите вече не се поемат само от производителите на батерии.

„Стилът, при който производителите на батерии ще реализират всички инвестиции, изчезва“, изтъква Уатанабе, като добавя, че капацитетът от 200 ГВтч е минималният, който е необходим, за да остане компанията основен играч на пазара.

Северна Америка

Panasonic заяви, че се фокусира върху Северна Америка, за да изгради капацитет за производство на батерийни клетки от тип 4680, които са във фокуса на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

Преди това компанията обяви, че планира да построи поне две нови фабрики за производство на такива клетки в Северна Америка до 2030 г. Оклахома се разглежда като възможно място за строителна площадка.

Четирите нови завода ще трябва да бъдат подкрепени от около дузина фабрики на доставчици на материали, в една верига на доставки, изградена около принципа "местно производство за местно потребление", подчертава Уатанабе.

Може да се обмисли и съвместно снабдяване с големи клиенти, като се вземат предвид данъчните облекчения съгласно IRA и необходимостта от ограничаване на въглеродния отпечатък, добавя японецът.

Като се има предвид размерът на необходимата инвестиция, производителите на суровини и компоненти, използвани в батериите, също ще трябва да вземат решения относно своите планове възможно най-скоро, посочва още Уатанабе. По думите му Panasonic не изключва възможността за съвместно предприятие с Mazda като част от партньорство им за доставка на батерии, което компаниите разработват.

Миналия месец двата концерна заявиха, че ще проведат разговори за създаване на партньорство за доставка на цилиндрични литиево-йонни батерии, произведени в Япония и Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още