IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на късо започват да се тълпят около акциите на XPeng

Това предполага, че борсовият подем, на който се радва китайският електромобилен концерн, най-вероятно скоро ще приключи

09:51 | 04.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мечите залози за китайския производител на електрически превозни средства XPeng Inc. достигнаха рекордно високо ниво, след като цената на акциите на компанията нарасна близо двойно през последните седмици. Това предполага, че инвеститорите са скептични, че този подем ще продължи дълго, пише Bloomberg.

Делът на продадените на късо акции на XPeng, които обаче още не са покрити или закрити, достига 12% от всичко акции, налични за търгуване на борсата в Хонконг, показват данни на IHS Markit към 29 юни. Книжата на базирания в Гуанджоу автомобилен производител поскъпнаха с 92% от дъното на 1 юни, преди да поевтинеят с цели 8,4% само в рамките на сесията във вторник.

Китайските производители на електромобили се радват на силни борсови ралита на фона на оптимизма относно стремежа на Пекин да стимулира по-бързото им разширяване. Въпреки че акциите на конкурентите Li Auto Inc. и Nio Inc. също поскъпнаха с над 30% от началото на юни, книжата на XPeng се представят по-добре, тъй като анализаторите похвалиха конкурентната ценова стратегия при новия модел G6, представен миналата седмица.

Но напоследък инвеститорите стават по-предпазливи на фона на знаците за скорошно охлаждане на ралито и притесненията относно последиците от засилващата се ценова война, започната от Tesla Inc. в края на миналата година.

„Продажбите на G6 може да са добри поради ниската цена, но това също означава още по-слаба рентабилност през следващите тримесечия“, изтъква Келвин Лау, анализатор в Daiwa Capital Markets Hong Kong Ltd. Автомобилният производител отчете по-голяма от очакваната загуба през първото тримесечие.

Търгуваните акции на XPeng в Хонконг отчитат силен интерес от страна на продавачите на къси позиции. Източник: Bloomberg Търгуваните акции на XPeng в Хонконг отчитат силен интерес от страна на продавачите на къси позиции. Източник: Bloomberg

Междувременно делът на непокритите продадени на късо акции на XPeng, листнати в САЩ, спада от пика си през декември, но все още представлява повече от една трета от акциите в обращение на компанията, което прави книжата на концерна едни от най-"скъсените" сред американските депозитарни разписки на китайски фирми, изтъква IHS Markit.

Маржът на брутната печалба на XPeng през третото тримесечие и увеличаването на обема на продажбите ще бъдат ключовите индикатори, които трябва да се наблюдават, за да се прецени устойчивостта на борсовия подем, пишат анализатори на Citigroup. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
хихи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още