IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis се споразумя с Канада за строежа на завод за електромобилни батерии

Прогнозните разходи за изграждането на фабриката възлизат на 3,8 млрд. долара

10:08 | 06.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Канада постигна споразумение с автомобилния производител Stellantis NV за увеличаване на правителствената финансова подкрепа за строежа на завод за електромобилни батерии, с което тревогата около реализацията на проекта е потушена, съобщава Bloomberg.

Заводът, който ще бъде изграден в партньорство с южнокорейската LG Energy Solution Ltd., ще се намира в Уиндзор, Онтарио. Очаква се за построяването му да са необходими повече от 5 млрд. канадски долара (3,8 млрд. щатски долара).

Проектът беше обявен за първи път през март 2022 г., но приемането на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) в САЩ през миналия август спъна преговорите между Stellantis и канадските власти, като автомобилният концерн настоя за по-голяма държавна подкрепа.

„Това споразумение е добро за работниците и е добро за Канада“, заявиха канадският министър на финансите Кристия Фрийланд и министърът на индустрията Франсоа-Филип Шампан. „То ще създаде и осигури хиляди работни места – както в автомобилния сектор, така и в свързаните с него индустрии в Канада“, добавиха те.

Министрите не разкриха точната цена на проекта.

Ключова пречка пред реализацията на завода беше премахната наскоро, когато премиерът на Онтарио Дъг Форд обеща правителството му да покрие една трета от разходите по субсидиите.

Общият помощен пакет се очаква да доближи или дори да надхвърли сключеното малко преди това споразумение с Volkswagen AG за изграждане на завод за батерии, в което канадските власти се ангажираха да предоставят над 13 млрд. канадски долара в рамките на десетилетие.

Съгласно американския IRA, заводът на Stellantis би отговарял на условията за субсидии в размер на 19 млрд. канадски долара, изчислява автомобилен експерт. Няколко фактора обаче - като факта, че проектът беше обявен преди одобрението на закона от Конгреса - може да позволи на Канада да намали тези разходи.

При първоначалното обявяване федералното правителство на Канада и властите в Онтарио се ангажираха с около 1 млрд. канадски долара, за да компенсират капиталовите разходи на Stellantis.

Ако бъде завършена, фабриката с мощност 45 гигаватчаса ще създаде 2500 работни места и ще снабдява монтажните заводи на Stellantis в Северна Америка.

Шведският производител Northvolt AB също е близо до сделка за изграждане на завод за батерии в Канада - проект с локация близо до Монреал, който се очаква да струва около 7 млрд. канадски долара (5,3 млрд. щатски долара), споделят пред Bloomberg източници, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още