IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски стартъп ще доставя анодни материали за новия завод на Panasonic в САЩ

Основаната през 2006 г. Nexeon е оценена на 350 млн. долара

12:30 | 25.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската стартъп компания Nexeon ще доставя високоенергиен силициев аноден материал за най-новия завод на Panasonic в САЩ от 2025 г., съобщава Ройтерс, цитирайки двете компании.

Използването на богати на силиций аноди ще позволи на батерийните клетки на Panasonic да съхраняват повече енергия и да се зареждат по-бързо. По-голямата енергийна плътност също така дава възможност на японския концерн да прави по-малки, по-леки пакети с пробег, подобен на сегашните батерийни клетки.

Базираната в Абингдън Nexeon ще доставя материалите за завода на Panasonic Energy Co. в Де Сото, щата Канзас, в който японците влагат 4 млрд. долара и който трябва да отвори врати в началото на 2025 г.

Сред конкурентите на Nexeon в разработването на богати на силиций аноди са две американски фирми: базираната в Удинвил, щата Вашингтон, Group14 и Sila Nanotechnologies, с централа в Аламеда, щата Калифорния.

Основана през 2006 г., Nexeon е набрала финансиране за повече от 260 млн. долара и наскоро беше оценена на 350 млн. долара, показват данни, публикувани на уебсайта PitchBook.com. Сред нейните корпоративни инвеститори и партньори изпъква името на южнокорейската SK Group, която произвежда електромобилни батерии и материали за тях.

Group14 от своя страна е набрала 650 млн. долара и наскоро беше оценена на 3 млрд. долара, посочва PitchBook. В списъка с корпоративни инвеститори попадат германският автомобилен производител Porsche, както и SK и BASF. Group14 сключи сделка за доставка на силициеви анодни материали за Cellforce, филиал на Porsche.

От своя страна, Sila е набрала 935 млн. долара и последно беше оценена на 3,3 млрд. долара. Корпоративни инвеститори тук са Mercedes-Benz, Siemens, Samsung и китайската CATL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още