fallback

Затягайте коланите, препоръчва Владимир Путин на руските чиновници

Начинът на живот ще стане по-скромен, но в това няма нищо страшно, каза руският президент

20:28 | 03.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

Руските чиновници ще трябва да се качат на руски автомобили и като цяло да водят "по-скромен начин на живот, спрямо преди, но това не е страшно", коментира руският президент Владимир Путин по време на среща с представители на преработваемата индустрия, съобщават от Кремъл.

По време на срещата руският държавен глава отбелязва, че има ръст на производството в няколко сектора - сред които с по 30% в секторите производство на електроника и оптически продукти, както и готови метални изделия. Преди ден анализ на The Wall Street Journal показа, че този ръст е свързан основно с военните поръчки. Според анализатори това не е устойчиво развитие на икономиката и Русия трудно ще се възстанови след края на войната. Именно тогава ще се види и ефектът от санкциите на Запада срещу Москва.

Данните на статистиката показват намаление на производството на автомобили с 10% през полугодието.

Директорът на "Автоваз" Максим Соколов коментира по време на срещата в Кремъл, че заради санкциите логистичните линии на компанията са били прекъснати и производството е било напълно спряло през миналата пролет. За първото полугодие в "Автоваз" са произвели 135 хил. автомобила, но плановете са за 2023 година от заводите да излязат общо 400 хил., тоест два пъти повече спрямо 2022 година.

Именно за изпълнението на тези цели е и призивът на президента чиновниците да се откажат от западните марки и да се качат на автомобили родно производство. "Всички чиновници трябва да шофират руски автомобили", каза още Путин и посочи, че практиките на министерствата и държавните институции да купуват западни марки автомобили трябва да бъдат изключени.

Начинът на живот на чиновниците ще стане "донякъде по-скромен", но в това няма нищо страшно - те трябва да разберат, че трябва да се стимулира родното производство, каза още руският президент.

Путин посочи, че Русия не трябва да се отказва изцяло от вноса, но базовите стоки трябва да бъдат руски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 03.08.23 г.
fallback
Още от Новини виж още