IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„АвтоВАЗ“ придобива завод за авточасти на Toyota и Atsumitec в Толиати

Руската компания е основен потребител на продуктите на съвместното предприятие на японските концерни

16:10 | 15.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската автомобилна група „АвтоВАЗ“ консолидира бившето съвместно предприятие на японските компании Toyota Tsusho и Atsumitec, което произвежда актуатори за превключване на скорости в завод в Толиати, съобщава Autostat.

Както показват данните на Единния държавен регистър на юридическите лица в Русия, „АвтоВАЗ“ става собственик на 100% от акциите на Atsumitek Toyota Tsuse Rus LLC, като 99% от акциите на предприятието вече принадлежат на „АвтоВАЗ“ АД, а останалите (1%) - на дистрибутора на резервни части на групата, "Лада-Имидж" АД.

Според агенция "Интерфакс" заводът в Толиати, който разполага с годишен производствен капацитет от 400 хиляди механични трансмисии и автоматични трансмисии, е основан през пролетта на 2016 г. В изграждането на предприятието са инвестирани около 750 млн. рубли. Трябва да се отбележи, че Atsumitek Toyota Tsuse Rus стана първият локализиран производител на автоматични скоростни кутии на руския пазар.

„АвтоВАЗ“ беше основният потребител на продуктите на предприятието, доставките за които се извършваха по споразумение с алианса Renault-Nissan.

Според отчета на предприятието за 2022 г. компанията е уведомила автомобилния производител в края на ноември за намерението си да спре дейността си до второто тримесечие на 2023 г. и съответно да спре доставките. В резултат на провелите се преговори обаче този срок е удължен.

Както Autostat съобщи по-рано, „АвтоВАЗ“ ще се оттегли като акционер в групата United Automotive Technologies (UAT), най-големия руски производител на оригинални резервни части и компоненти за автомобилната индустрия, прехвърляйки 40% от акциите си на „Камаз“, според изявление на вицепрезидента по доставките на „АвтоВАЗ“ Михаил Соснин.

UAT е създадена през 2008 г. по инициатива на държавната корпорация „Ростек“ за обединяване на доставчици на компоненти и големи руски автомобилни производители. Според финансовите отчети на групата за 2022 г. най-големите акционери са „Камаз“ с 45% и свързаната с него „СпецАвтоКам“ с 15%. „АвтоВАЗ“ държи другите 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още