IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради недостиг на работна ръка „АвтоВАЗ“ се обръща за помощ към затворите

Автомобилният концерн търси начин да преодолее засилващия се в национален план дефицит на работници

16:26 | 14.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият руски производител на автомобили „АвтоВАЗ“ е поискал от регионална затворническа служба да му помогне да се справи с недостига на работна ръка, като използва хора, осъдени на принудителен труд, докато се опитва да изпълни своите цели за увеличаване на производството след масовия отлив на западни инвеститори през 2022 г., съобщава Ройтерс.

Равнището на безработица в Русия sпадна до рекордно ниските 3,3% през април, подчертавайки недостига на работна ръка, който задушава икономическия растеж. При обявената през септември частична военна мобилизация стотици хиляди млади мъже в трудоспособна възраст бяха призовани в армията, докато други напуснаха страната, за да избегнат мобилизацията.

Клонът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) в Самарската област споделя, че е имало среща между нейното ръководство и това на „АвтоВАЗ“, като компанията е помолила за осигуряване на работна ръка, за да увеличи темпа и обемите на производство с 28% от септември и с 40% на сто от януари следващата година.

За момента от автомобилния концерн отказват коментар по темата.

Самарският клон на затворническата служба не уточнява нивото, на което се основават целите за производствения растеж на „АвтоВАЗ“. Заводите на концерна в Русия са произвели общо 450 хил. превозни средства през 2022 г. – най-ниското ниво от разпадането на Съветския съюз насам.

„В тази връзка, а също и като се има предвид изключително напрегнатата ситуация на пазара на труда в Толиати и Самарска област, представителят на завода помоли ръководството (на затворническата служба) за подкрепа и съдействие при подбора на персонал за предприятието измежду осъдените на принудителен труд“, изтъкват от затворническата служба.

В презентация, публикувана по-рано този месец, руското Министерство на промишлеността и търговията изчислява, че стойността на производството на автомобили в Русия може да нарасне с 3,5% до около 3 трлн. рубли (35,7 млрд. долара). Това е със 7,2% повече спрямо стойността за 2022 г.

Междувременно обаче стойността на износа на индустрията вероятно ще се свие 2,4 пъти до 58,99 млрд. рубли (702 млн. долара) до края на годината, изчислява ведомството.

За първите четири месеца на годината са били произведени 113 хил. леки превозни средства в Русия, което е с 57,2% по-малко спрямо същия период на 2022 г., посочва руската статистическа служба Росстат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
THE_TRADER
преди 10 месеца
Тия трябва да имат много затворници...Едни попълват редиците на Вагнер и решават въпросите на специалната операция, други ще решават кадровите проблеми на АвтоВаз...То май читави хора за работа нямат, ама затворници колкото щеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още