IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Историческа работническа стачка хвърля сянка върху „триото от Детройт“

Ford, Stellantis и GM представляват близо половината от пазара на автомобили в САЩ, което значи, че стачните дейности може да имат сериозни последици за широката икономиката

17:15 | 16.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За първи път в историята на американския Синдикат на обединените автомобилни работници (UAW), който се състои от 146 000 членове, негови представители започнаха късно в петък паралелни стачни дейности срещу Ford Motor Co., General Motors Co. и Stellantis NV, съобщава Ройтерс.

„Тази вечер, за първи път в нашата история, ние ще ударим Голямата тройка наведнъж“, изтъква в петък президентът на UAW Шон Фейн.

Стачните дейност обхващат три завода: този на GM за средноголеми пикапи в Уенцвил, Мисури; съоръжението на Ford за пикапи в Уейн, Мичиган; и фабриката за SUV модели на Stellantis в Толедо, Охайо.

Въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън и редица негови служители многократно посочиха, че не се притесняват за предстоящите стачни действия, Washington Post съобщава, че представители на президентската администрация „подготвят икономически мерки за зашита на доставчиците на автомобилната индустрия от дългосрочни щети“.

Белият дом е силно загрижен за стачката, която може да „унищожи хилядите доставчици“, имащи важна роля в сложните вериги на доставки на Ford, General Motors и Stellantis, споделят източници.

Хаосът на ниво доставчици "може да помрачи по-широката верига на доставки на автомобили в САЩ дори след края на евентуалната стачка", добавят източниците. 

Видът предлагана подкрепа не е ясен, но една от възможностите може да бъде под формата на безвъзмездни средства чрез Министерството на труда за подпомагане на работниците във фирми, засегнати от стачките. Друг вариант могат да бъдат заеми за тези компании, предоставени от Администрацията за малкия бизнес.

„Администрацията иска да е сигурна, че ще направи каквото може, за да защити веригите на доставки в Детройт“, посочва един от източниците, добавяйки: „Те трябва да се тревожат за това как някои от по-слабо капитализираните фирми ще бъдат изложени на риск“.

Ако тази информация е вярна, това би противоречало на президента, който заяви преди десет дни: „Не се притеснявам от стачка. Не мисля, че това ще се случи“. В понеделник заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо потвърди отново позицията на Байдън, че „стачките ще бъдат предотвратени“.

В сряда шефът на UAW Шон Фейн каза на членовете на синдиката в събитие на живо във Facebook, че преговорите с GM, Ford и Stellantis все още са далеч от приключване и подчертават редица различия в позициите.

„Ние се готвим да ударим тези компании по начин, който не са виждали досега", изтъква Фейн.

Тази седмица UAW понижи исканията си за увеличение на заплатите от 40% на 36%, но дори и така това все още е далеч от предложенията на автомобилните компании. Ford предлага увеличение от 20 на сто за 4 години и половина спрямо първоначалното предложение от 9%. GM поставя на масата оферта за 18% увеличение за 4 години и половина спрямо 10% по-рано. А Stellantis, компанията-майка на Jeep и Chrysler, предлага 17,5% повишение за същия период от време спрямо 14,5% преди това.

Фейн каза, че стачката ще започне в "няколко избрани" производствени предприятия, за да накара автомобилостроителите да гадаят къде ще се появи следващата подобна акция.

„Това ще създаде объркване в компаниите. Ще ги накара да гадаят какво може да се случи след това и ще даде силата на нашите преговарящи“, изтъква той.

Ако стачката продължи 10 дни, тя може да струва близо един милиард долара, смятат икономисти и напомнят, че 40-дневната стачка в автомобилната индустрия през 2019 г. е коствала на GM близо 3,6 млрд. долара.

Автомобилната индустрия съставлява 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ. Само триото от Детройт представлява около половината от пазара на автомобили в САЩ, а това означава, че стачните дейности може да имат сериозни последици както за американската икономика, така и за Байдън година преди президентските избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
мрънмрън
преди 7 месеца
До: evlogi в почти всяка стачка исканията са подобни и накрая се споразумяват за нещо по средата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 7 месеца
Исканията на синдиката са напълно абсурдни.Освен искането за 36% повишаване на заплатите, се иска и 32 часова работна седмица и редица други добавки и придобивки.Триото от Детройт представлява половината от пазара в САЩ, но далеч не всички коли от тази половина се произвеждат в заводите , които са обхванати от профсъюзите в северните щати.Всъщност от около 1 млн работещи в автомобилната индустрия в САЩ, само 146 хиляди са членове на UAW.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още