IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският министър на търговията разкритикува разследването на ЕК срещу електромобилите

Уан Уънтао определи като „протекционистки акт“ инициативата на ЕС по отношение на вноса на изградени в Китай електрически модели

16:30 | 26.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският министър на търговията изрази силно недоволство относно започналото разследване от страна на Европейския съюз срещу субсидиите за произведените в Китай електрически превозни средства по време на среща с главния преговарящ на блока по въпросите за търговията Валдис Домбровскис, съобщава Ройтерс.

Уан Уънтао разговаря с Домбровскис, който бе на четиридневна визита във втората по големина икономика в света, за да затвърди посланието на 27-членния блок, че макар да не се стреми да се „отдели“ от Китай, ЕС изпитва опасения по редица търговски въпроси, включително ролята на държавните субсидии

„Уан Уънтао изрази сериозна загриженост и силно недоволство, че ЕС ще започне разследване за евентуални изравнителни мита върху вноса на китайски електромобили“, споделят от пресцентъра на китайското Министерство на търговията. „Изравнителната мярка, предложена от страна на ЕС, е протекционистки акт, който ще засегне зеленото сътрудничество между Китай и ЕС и стабилността на световната автомобилна индустрия“, добавят от ведомството.

Европейската комисия (ЕК) наскоро обяви, че ще проучи дали да наложи мита, за да предпази европейските производители от „наводняване“ с внос на по-евтини китайски електрически превозни средства, които според Франция се възползват от държавни субсидии.

Търговският дефицит на ЕС с Китай се разшири до 276,6 млрд. долара през 2022 г. от 208,4 млрд. долара година по-рано, показват китайски митнически данни.

По-рано във вторник германският транспортен министър Фолкер Висинг отхвърли възможността за налагането на наказателни мита в резултат на разследването на ЕК, като заяви, че не трябва да се издигат „пазарни бариери“.

Според Висинг подобна изолационистка политика може да предизвика верижна реакция, която ще нанесе големи щети на германската икономика. „Трябва да сме сигурни, че произвеждаме нашите електрически превозни средства конкурентно – за Германия и за световните пазари“, подчерта германският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още