IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lucid откри своето първо производствено съоръжение извън САЩ

Заводът на компанията в саудитския град Джеда ще разполага с начален производствен капацитет от 15 000 електромобила годишно

17:39 | 28.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически превозни средства Lucid Group обяви, че е открил своя първи монтажен завод извън САЩ в саудитския град Джеда, съгласно сделка, предназначена да засили инвестициите в Кралството и да постави основните на развитието на местна индустрия за електромобили, съобщава Ройтерс.

Lucid обяви плановете си за строеж на фабриката в Джеда миналата година и каза, че Саудитска Арабия е подписала споразумение за закупуване на до 100 000 автомобила от компанията в рамките на 10 години.

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, най-големият акционер в Lucid, е натоварен със задачата да ръководи амбициозния план на Кралството за намаляване на зависимостта му от приходите от петрол, докато залага на сектора на електромобилите, доминирана от страни като Китай и САЩ.

През 2022 г. Саудитска Арабия основа първата си марка за електромобили Ceer и обяви инвестиции от 6 млрд. долара за комплекс за производство на стомана и метали за батерии.

Според редица медии Tesla също води преговори за изграждане на монтажен завод в страната.

Заводът AMP-2 на Lucid, разположен в комплекса King Abdullah Economic City (KAEC), ще произвежда луксозния електрически седан Lucid Air с първоначален капацитет от 5000 бройки годишно.

Фабриката ще бъде разширена, за да произвежда 155 000 превозни средства годишно в бъдеще. Другият завод на Lucid е в Аризона, САЩ.

Саудитският публичен инвестиционен фонд, който притежава малко над 60% от компанията, се споразумя през май да инвестира 1,8 млрд. долара в Lucid като част от кръг на финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
Под заглавието пише 15000 капацитет, в текста пише 5000.Кое сега е вярното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още