IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla спечели дело в Китай след обвинение в неизправност на неин електромобил

Концернът осъди инфлуенсър, който твърди, че катастрофа е причинена от неизправен Model Y. Той ще плати 4100 долара обезщетение на автомобилопроизводителя

13:17 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайски съд постанови, че превозното средство на Tesla Inc. не е причината за катастрофа през 2022 г., при която загинаха двама души и бяха ранени други трима, съобщава Bloomberg, цитирайки китайската медия Shanghai Securities News.

Автомобилният производител осъди инфлуенсър, който твърди, че катастрофата - случила се през ноември миналата година - е била причинена от неправилно работещ Model Y. Институт за съдебни разследвания изключва възможността инцидентът да е причинен от дефекти в кормилната или спирачната система.  

Инфлуенсърът, който има акаунт в Douyin – китайската версия на TikTok – е получил нареждане от съда да се извини публично в акаунта на Tesla  и да плати на компанията 30 хил. юана (4100 долара) компенсация за репутационни щети.

Съдебното решение следва друга победата на Tesla в първия съдебен процес, свързан със системата ѝ Autopilot, за която се твърдеше, че е виновна за катастрофа в Калифорния. 12-членно жури оправда производителя на електромобили след обвинения за неправомерни действия.

В рамките на китайския инцидент собственикът казва, че не е могъл да накара Model Y да спре, след като е ускорил до 164 км/ч в продължение на около 2,6 километра и впоследствие се блъска в други превозни средства и в четирима пешеходци. Колата най-накрая спира, след като шофьорът я блъска в сгради отстрани на улицата, показват записите от уличните камери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още