IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla натиска спирачката при добавянето на нов производствен капацитет

Предупрежденията на компанията отразяват мрачните времена, които се очакват в електромобилната индустрия на фона на упорито ускорената инфлация

13:53 | 20.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

По-рано тази седмица Tesla Inc. се присъедини към General Motors и Ford Motor в предупреждението относно темпа на разширяване на производствения капацитет на електромобили, позовавайки се на икономическата несигурност и забавеното търсене, пише Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че е притеснен, че по-високите разходи по заемите ще попречат на потенциалните клиенти да си позволят превозните средства въпреки значителните намаления на цените. Милиардерът добави, че ще изчака проясняване относно икономическите перспективи, преди да реши да изгради нова фабрика в Мексико.

„Хората се колебаят да си купят нова кола, ако има несигурност в икономиката“, споделя Мъск по време на представянето на последния финансов отчет на Tesla.

Коментарите му отразяват предупредителните сигнали от други производители на автомобили и стартъп компании.

GM обяви във вторник, че ще забави производството на електрическите пикапи Chevrolet Silverado и GMC Sierra в Мичиган с една година, позовавайки се на намаляващото търсене на електромобили.

От своя страна Ford изтъкна преди седмица, че временно ще съкрати една от трите смени в завода, който произвежда електрическия пикап F-150 Lightning. През юли автомобилният производител забави добавянето на производствен капацитет, пренасочвайки инвестициите към търговски превозни средства и хибриди.

Стартъп компанията Lucid съобщи във вторник, че е отчела почти 30% спад в производството през третото тримесечие и регистрира незначително увеличение на доставките въпреки големите ценови отстъпки, което поражда притеснения относно търсенето на луксозния седан Air.

Rivian, която произвежда електрически пикапи и спортни превозни средства, също разочарова инвеститорите по-рано този месец, когато се отказа да повиши прогнозата си за производство за цялата година въпреки по-силните от очакваното числа за третото тримесечие.

„Това подчертава вероятността от забавяне на (търсенето) на електромобили в близко бъдеще“, коментира Том Нараян, глобален автомобилен анализатор в RBC Capital Markets. „Но това има повече общо с ценообразуването и достъпността, отколкото с отхвърлянето на електромобилите“, добавя той.

Нараян казва, че очаква това да доведе до „спад“, който постепенно ще се облекчи, тъй като цените на електромобилите падат и се предлагат варианти на все по-ниски цени.

Автомобилните производители влагат милиарди долари в разширяването на своята дейност, свързана с екологичните превозни средства, като опасенията от забавяне в търсенето нарастват точно когато компаниите излизат от кризата с дефицита на части, най-вече на полупроводници.

За да предотврати намаляването на търсенето, лидерът на пазара Tesla, с водещи в индустрията маржове на печалба, беше първият и най-агресивен в намаляването на цените, принуждавайки другите да последват примера му.

Но Мъск казва, че по-високите финансови разходи, дължащи се на нарастващите лихвени проценти, предназначени да охладят инфлацията, в някои случаи почти напълно компенсират намаленията на цените.

„Ако лихвените проценти останат високи... за хората ще е много по-трудно да купят кола. Те просто не могат да си го позволят“, споделя Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... и тука ли си плющиш плюсчета недъгав ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007 ... кои са стъпили здраво на земята ве политкомисарче ?! тия от брикс , дето сумарно не могат да произведат коли , колкото един завод в Румъния ли ?! тия общо произвеждат за година толкова самальоти , колкото airbus за една седмица ... :))) ... фървиш само на пейката пред блока ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Tikva007
преди 6 месеца
Бизнесът остава последната надежда на човечеството, затворено в Оруеловата част от Земята, наричана *Запад*, да измисли начин да терминира комунистическата вакханалия на Климатическия интернационал и революцията на Зелените електро-зелки. Дано и временно загубилите здрав разсъдък членове на по-прагматичната част от населението на тази зона се върнат при колегите си, останали здраво стъпили на земята и заедно да спрат очертаващата се вече катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още