IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средностатистическият американец може да си позволи спокойно електромобил на Tesla

Компанията намали цената на моделите си и тя вече се изравнява с тази на нова Toyota Corolla

22:30 | 09.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-продаваните електромобили на Tesla сега се конкурират пряко с бензиновите коли по цена след последния кръг от намаления. Според поне един инвеститор по-ниските цени мога да струват на компанията 1,2 млрд. долара годишно, съобщава Bloomberg.

На цена от 38 990 долара базовият седан Tesla Model 3 сега струва с 8700 долара по-малко от средната сума, която хората плащат за автомобил или камион в САЩ. Началната цена за Model Y от около 48 хил. долара е с 3700 долара под средната цена на автомобил в САЩ, показва анализ на Bloomberg. Tesla започна да намалява цените на продуктите си в началото на годината, затруднявайки традиционните производители на автомобили.

Един модел на Tesla се предлага на средната цена на един стандартен автомобил. Графика: Bloomberg Един модел на Tesla се предлага на средната цена на един стандартен автомобил. Графика: Bloomberg

„Сега забавната част от спада на разходите... животът след ценовия паритет“, коментира Сам Корус, анализатор в Ark Investment Management, който управлява фондове с приблизително 1,27 млрд. долара в акции на Tesla. „Няма причина разходите за батерии или електромобилите да спрат да намаляват при ценови паритет. Продуктът може да продължи да се предлага на по-ниска цена или да се задържи в същия ценови сегмент, а характеристиките му да се подобряват.

Въпреки че цената на акциите на Tesla не се промени особено след намаленията миналата седмица, броят на пониженията тази година засегна някои инвеститори. Гари Блек, управляващ партньор в The Future Fund, коментира, че само промените от миналата седмица ще струват на Tesla 1,2 млрд. долара годишно, считано от 2024 г.

Блек използва своя акаунт в социалната мрежа X, който има голям брой последователи, за да защити идеята, че Tesla трябва да инвестира пари в традиционни рекламни кампании, а не да намалява цените на продуктите си. „Учудва ме, че убер-биковете на Tesla опитват да представят снощните намаления на цените като нещо хубаво“, коментира Блек в профила си на 6 октомври. „Бихме предпочели Tesla да използва дългосрочни рекламни инвестиции, за да образова собствениците на (автомобили с двигатели с вътрешно горене) да преминат към такива на ток, вместо да намалява цените.“

Стартовата цена на Model 3 сега е с 6500 долара по-ниска от най-евтиния модел BMW Серия 3, който често се смята за най-прекия бензинов конкурент на седана на Tesla. Като се прибави федералният стимул от 7500 долара за собствениците на електромобили и икономията на гориво, цената на Model 3 се изравнява с тази на Toyota Corolla.

Луксозните модели също се предлагат на по-ниски цени. Графика: Bloomberg Луксозните модели също се предлагат на по-ниски цени. Графика: Bloomberg

Tesla също така намали цената на своите превозни средства от по-висок клас – на големия седан Model S и на SUV Model X, притежаващ три реда седалки, като и двата автомобила се предлагат на най-ниската си цена до момента, в сравнение със средната цена, на която се продават в САЩ. През септември тази референтна цена за нов автомобил в САЩ е била 47 698 долара, сочат данни на фирмата Edmunds. 

Някои смятат, че намаляването на цените на Tesla е свързано с разходите за поддържане на търсенето след придобиването на Twitter от главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск и все по-голямото му ангажиране с дясната политика.

„За съжаление, Tesla продължава да намалява цените, за да продава автомобилите си“, посочва Рос Гербер, съосновател и главен изпълнителен директор на Gerber Kawasaki. „По този начин ядосва основните си потребители и намалява маржовете, само за да намали наличностите си. Това е големият план!"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 6 месеца
Електричките са голям rъzoбoл! А Теслите са и невероятно грозни! Това ca коли за бедните cн0би. За богатите има много по-добри възможности за избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
scott
преди 6 месеца
когато некой ти продава нещо с неправилен дизайн - 0 лева е повече от достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
evlogi
преди 6 месеца
Е може, ама май не иска .Иначе не виждам защо постоянно ще намаляват цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още