IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия може да се размине с целта си за 100% дял на електромобилите до 2025 г.

Отпадането на стимулите за покупка може да забавят прехода към пълна електрификация на пазара

17:04 | 01.11.23 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Норвегия, пионерът при електрическите автомобили, може да не успее да изпълни целта си да премахне от пазара колите с двигател с вътрешно горене до 2025 г., ако правителството продължи да премахва мерките, които стимулират продажбите на екологични модели, съобщава Bloomberg.

Скандинавската страна, където всяка пета кола вече е напълно електрическа, може да пропусне амбициозните планове и в крайна сметка да навлезе в 2025 г. с 90-процентен дял на електромобилите при продажбите на нови коли, изтъква Ойвинд Солберг Торсен, директор на Норвежката пътна федерация (OFV).

Бързият темп на налагане на електромобилите в страната се дължи на набор от стимули, включително на намалените данъци върху нови покупки, насочени към постигане на въпросната цел.

През 2020 г. Норвегия стана първата страна в света, в която електрическите автомобили изпревариха по продажби моделите с двигател с вътрешно горене. Въпреки че нацията се стреми да „изчисти“ напълно своя пазар, това не значи, че ще има забрана за продажби на автомобили с изкопаеми горива от 2025 г.

„Ще бъде трудно да се постигнат тези 100%, ако бъдат премахнати още стимули за електрически автомобили и се увеличат данъците“, признава Солберг Торсен, добавяйки: „Точно сборът от всички предимства означава, че днес имаме толкова голям дял на електрическите автомобили“.

Продажбите на автомобили в Норвегия за 2023 г. са засегнати от намаляването на стимулите за закупуване на електрически автомобили на цена над 500 хил. крони (44 700 долара), като същевременно данъчното предимство от притежаването на електрически модел като служебна кола също беше премахнато, споделя OFV. Досега през годината делът на електромобилите при продажбите на нови автомобили в Норвегия възлиза на 83,5%. 

По-рано тази година Солберг Торсен припомни, че още през 90-те години на миналия век електромобилите започват да се налагат в Норвегия, когато страната се фокусира върху подкрепата за Think – домашен компактен електрически автомобил, предназначен предимно за градско шофиране.

„Електромобилите се движеха безплатно по платените пътища, имаха безплатен паркинг и свободен достъп до фериботите“, изтъква още Солберг Торсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
ewxbawvfp
преди 5 месеца
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> https://s4.lv/xbio
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Alex Silver
преди 5 месеца
Цикличният характер на слънчевата активност е основната причина за цикличния характер на земния климат.. И това няма нищо общо с човешката дейност. Графиката показва промените на слънчевата активност за последните 5000 години и отражението върху състоянието на цивилизациите. Каква човешка дейност, какви 5 лева? === https://armstrongeconomics.com/wp-content/uploads/2021/02/Civilization-Empires-Rise-Fall-Armstrong.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 колкото е по тъъъп единчовек, толкове е по склоннен да отрича научни данни и факти... ти си класически пример!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Tikva007
преди 5 месеца
Доста правителства започват да излизат от махмурлука на токсичната зелена боза и да оценяват факта, че унищожават икономиките и от там - държавите си, градени с векове, за кауза, която, меко казано, става все по-съмнителна. Едва ли на промените на климата изобщо щя им мигне окото от жертвите и лишенията в достигнатите с много труд нива на жизнен стандарт в най-богатата част от света, но на потърпевшите може и да им прелее търпението. Малко е обидно, ако търпиш лишения, а климатът ти върти кукиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още