IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведски стартъп за автономни камиони се разширява в Норвегия

Einride ще предостави своите превозни средства на водещата фирма за пощенски услуги в Скандинавия PostNord

11:30 | 14.06.23 г. 1
Снимка: Einride
Снимка: Einride

Шведската компания за автономни камиони Einride очаква да намали емисиите на въглероден диоксид в Норвегия с 2100 тона през следващите три години, докато си партнира с водещата фирма за пощенски услуги на Скандинавския полуостров PostNord, съобщава Ройтерс.

Норвегия разполага с най-големия автопарк от електрически превозни средства в света на глава от населението и планира да електрифицира всички тежкотоварни превозни средства до 2040 г., което потенциално ще свие въглеродните емисии с 4,4 милиона тона, или с близо 9% от годишните емисии на страната.

„Като се има предвид лидерството на Норвегия в електрифицирането на леките коли, съвсем логично е тя да поеме водеща роля и в електрификацията на тежкотоварния транспорт“, изтъкна изпълнителният директор на Einride Роберт Фалк.

Използвайки електрическите камиони на Einride, PostNord ще намали курсовете, извършвани чрез употреба на изкопаеми горива, в Норвегия с повече от 1500 км на ден.

Много стоки могат да се транспортират с превозни средства без емисии, което води до значителна полза за околната среда, посочва помощник-директорът по устойчивост в звеното на PostNord за Норвегия Мей-Кристин Уилох.

Шест камиона ще бъдат разположени в района на Осло по-късно този месец, като целта е компанията да разполага с 35 електрически камиона до юни 2024 г.

PostNord ще плаща месечна такса, която ще ѝ позволи достъп до електрически и цифрови услуги, включително електрическите камиони, които са собственост на Einride.

Не са обявени финансовите условия на сделката.

Технологията на автономни тежкотоварни превозни средства попада във фокуса на инвеститорите през последните години, тъй като се смята, че предлага по-евтино и лесно решение за внедряване спрямо автономните леки коли като роботакситата.

Услугите за автономен транспорт на товари изискват по-малко картографиране в сравнение с други технологии, тъй като се изпълняват по фиксирани маршрути между предварително определени точки, най-вече по основни пътни артерии без кръстовища или пешеходни пътеки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 10 месеца
"да намали емисиите на въглероден диоксид в Норвегия с 2100 тона през следващите три години" - интересно колко хиляди тона от измисленото плашило со2 изват от производството на един от тия камиони, ама няма значение, в книгата "как да лъжем със статистиката" е казано да се дават само тези данни, които правят нашата версия да изглежда добре, а не Всички данни - което би било абсурдно, понеже ще покаже смехотворността на твърденията ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още