IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Continental съкращава хиляди работници в опит да ограничи разходите

Компанията се стреми да повиши конкурентоспособността на своя автомобилен бизнес

13:40 | 13.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Continental AG съкращава хиляди работни места по целия свят, тъй като германският доставчик на автомобилни компоненти предприема мерки за намаляване на разходите и повишаване на конкурентоспособността на своето автомобилно подразделение, съобщава Bloomberg.

Намаленията в броя на работниците са част от плана за редуциране на годишните разходи с 400 млн. евро, обяви компанията в понеделник. Точният брой на съкращенията все още не е определен.

ManagerMagazin съобщи по-рано, че компанията планира да премахне 5500 работни места, хиляда от които в Германия.

Continental изпитва трудности да спре спада на рентабилността на своя автомобилен бизнес, който започна да изостава от конкурентите си, когато индустрията стартира прехода към електрически превозни средства. Компанията обмисля опции, включително продажба на бизнеса си за автономна мобилност или присъединяване на партньори към него, изтъкат източници, запознати с преговорите. Звеното произвежда сензори за функциите за подпомагане на водача и изисква стотици милиони евро допълнителни инвестиции.

Доставчикът предприе действия по своята дългосрочна програма за преструктуриране през 2020 г., която включва премахване или прехвърляне на 30 хил. работни места до края на десетилетието. Съкращенията на служителите, обявени в понеделник, не са свързани с този план и са насочени към решаване на проблемите с разходите и конкурентоспособността в автомобилния бизнес, който се стреми към 2% до 3% марж на оперативната печалба за тази година и 6-8% в средносрочен план.

Звеното постига 1% марж на печалбата за първите девет месеца на тази година.

Като цяло Continental отчете печалба в съответствие с пазарните прогнози за третото тримесечие на фона на по-високите цени, по-ниските запаси и стабилизираните вериги на доставка, след като отчетът за второто тримесечие беше притиснат от по-високите разходи. Печалбата нарасна със 7,1% спрямо същия период на предходната година до 637 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още