IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилни дилъри призовават Байдън да понижи целите за електрификация при колите

Търсенето на електромобили остава слабо поради високите цени на моделите и загубата на пробег при студено или горещо време, изтъкват търговците

22:56 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Група автомобилни търговци в САЩ призовават администрацията на президента Джо Байдън да оттегли федералните разпоредби, които ще изискват две от всеки три превозни средства, продадени в САЩ през 2032 г., да бъдат изцяло електрически, съобщава Bloomberg.

Групата дилъри, известна като EV Voice of the Customer, пише в писмо до американския държавен глава, публикувано във вторник, че повечето купувачи на автомобили в САЩ сега не се интересуват от придобиване на електрически превозни средства  – дори с правителствени стимули – и страната не трябва да ги принуждава да го правят.

„Реалността“, казва се в писмото, „е, че търсенето на електрически превозни средства днес не е в крак с големия поток от електромобили, пристигащи в нашите представителства, подтикнати от настоящите разпоредби. Електрическите модели се трупат в нашите представителства“.

Дилърите посочват, че клиентите се позовават на високата цена на електромобилите, липсата на гаражи, оборудвани за домашно зареждане, дългото време, необходимо за зареждане, и загубата на пробег в студено или горещо време. Собствениците на пикапи също посочват драматична загуба на пробег при теглене.

Мики Андерсън, президент и главен изпълнителен директор на Baxter Auto Group, която притежава и управлява търговски обекти в Небраска, Канзас и Колорадо, казва, че писмото е подписано от 3700 дилъри.

„Половината от всички американци дори нямат гараж“, изтъква Андерсън, което прави електромобилите нереалистична опция за повечето от тях.

През юли Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ предложи нова цел за икономия на горивото за целия автопарк на страната от около 93 километра на галон (около 3,8 литра) до 2032 г. Според най-новите данни от Агенцията за опазване на околната среда (EPA) автомобилните производители са постигнали рекордните 25,4 мили на галон през моделната 2021 г. Автопроизводителите заявиха, че по-строгите стандарти за икономия на гориво „ надхвърлят максималната осъществимост“ и ще струват на сектора 14 млрд. долара глоби.

В същото време EPA предложи ограничения за емисиите на въглероден диоксид от 82 грама на миля през моделната 2032 г.

И двете предложения са част от усилията на администрацията на Байдън да намали емисиите и да ускори прехода на страната към електромобили. Като част от екологичните си цели Белият дом се стреми да декарбонизира транспорта и цялата икономика до 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още