IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai и Kia се сблъскват с множество съдебни дела на застрахователи в САЩ

Компаниите са във фокуса на съдебните власти заради множеството кражби на техни коли, за които се твърди, че не разполагат със съответните задължителни защити

14:50 | 17.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американски съдия отхвърли призива на Hyundai и Kia за прекратяване на съдебни дела, заведени от няколкостотин застрахователи, които искат компаниите да възстановят повече от 1 млрд. долара, които дължат на шофьори, чиито превозни средства са били откраднати или повредени с помощта на споделен в социалните платформи начин на кражба, съобщава Ройтерс.

В решение, обявено в сряда, американският окръжен съдия Джеймс Селна в Санта Ана, щата Калифорния, отхвърли аргументите, че е несправедливо да се позволи на застрахователите да възстановят търсените суми, защото са събрали премии и са поели рискове, свързани с кражба, като същевременно и не са посочили конкретно кои шофьори са станали жертви на подобни престъпления.

Селна също така е намерила достатъчно аргументи, че липсата на устройства против кражба на 14,3 млн. автомобила Hyundai и Kia, произведени от 2011 до 2022 г., прави кражбите предвидими въпреки уверенията на южнокорейските автомобилни производители, че колите им са безопасни и защитени.

Жалбата, изтъква съдията, подкрепя идеята, че кражбите са "предсказуема последица" от действията на Hyundai и Kia.

„Въпреки че (застрахователите) са получили премии, се твърди, че обвиняемите не са включили никакво устройство против кражба, както се изисква съгласно федералните разпоредби“, пише Селна, добавяйки: „По този начин степента на вина е почти изцяло на обвиняемите“.

Hyundai заяви в четвъртък, че е разочарован от решението, добавйяки, че неговите дилъри са инсталирали софтуер против кражба на повече от 1 милион превозни средства.

Kia посочи, от своя страна, че остава уверена, че правните претенции на ищците са неоснователни, изтъквайки, че нейните превозни средства отговарят на федералните стандарти за безопасност и защита от кражби.

И двете компании, част от групата на Hyundai, казаха, че работят с правоприлагащите органи по въпроси, свързани с кражбите.

Адвокатите на застрахователите не са отговорили на молбата за коментар на Ройтерс.

Hyundai и Kia отнесоха много критики и множество съдебни искове заради неуспеха им да инсталират устройства против кражба, известни като имобилайзери, на повечето от своите автомобили.

Кражбите започнаха да се увеличават през 2021 г., стимулирани от видеоклипове в TikTok, показващи как за секунди се крадат автомобили, които нямат бутони за запалване и имобилайзери.

На 31 октомври Селна предостави предварително одобрение за споразумение за колективен иск с Hyundai и Kia, обхващащо повече от 9 милиона превозни средства. Това споразумение е оценено на 200 млн. долара, като до 145 млн. долара отиват за засегнатите шофьори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още