IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai направи първа копка на завод за електромобили в Южна Корея за 1,5 млрд. долара

Съоръжението ще бъде въведено в експлоатация през първото тримесечие на 2026 г.

11:28 | 13.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Hyundai Motor Co. напраши първата копка на своя нов завод за 2 трлн. вона (1,52 млрд. долара), фокусиран върху производството на електрически превозни средства, в Южна Корея, докато автомобилният производител ускорява прехода си към екологични превозни средства, съобщава Ройтерс.

Компанията, която се нарежда на трето място в света по пазарен дял заедно със своето звено Kia Corp., планира да стартира масово производство в новото съоръжение през първото тримесечие на 2026 г. Очаква се строителната дейност да приключи година по-рано.

Фабриката в Улсан ще има годишен капацитет от 200 хил. превозни средства, като първият ѝ модел ще представлява електрически SUV за луксозната марка Genesis.

Hyundai Motor Group, която включва марките Hyundai Motor, Kia и Genesis, заяви през април, че планира да пусне в продажба общо 31 електрически модела до 2030 г.

„Вярвам, че Улсан ще бъде иновативен град за мобилност, който ще ни въведе в епохата на електрификацията“, споделя председателят на Hyundai Motor Group Чун Ю Сун по време на церемонията по първата копка на завода.

Това ще бъде първата нова фабрика на автомобилния производител в Южна Корея за последните 29 години.

Комплексът в Улсан е най-големият производствен обект на Hyundai, който разполага със собствено пристанище и годишен производствен капацитет от 1,4 млн. превозни средства, от които 1,1 милиона са предназначени за износ.

Hyundai Motor заяви, че ще се придържа към своите планове за внедряване на електромобили за разлика от някои конкуренти, които забавиха темпа на производство на фона на охлаждащото се търсене.

Миналата година Hyundai Group направи първа копка на завод за електромобили и батерии на стойност 5,54 млрд. долара в американския щат Джорджия, стимулиран от Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август 2022 г.

Запитан дали компанията има някакви планове за изграждане на допълнителни специализирани заводи за електромобили, главният изпълнителен директор на Hyundai Motor Джей Хун Чан заяви, че в момента компанията е фокусирана върху заводите в САЩ и в Южна Корея.

Той посочи, че Hyundai следи настроенията на пазара на електромобили, но вярва, че тенденцията е положителна, независимо от проблемите с недостатъчната зарядна инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още