IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai и Kia понижават цените на своите електромобили в Южна Корея

Двете марки рискуват да задълбочат ценовата война както на родния пазар, така и извън него

19:07 | 26.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Hyundai Motor Co. и Kia Corp. планират да намалят цените на някои електрически превозни средства, тъй като южнокорейското правителство разшири субсидиите в опит да повиши слабото търсене на екологични автомобили в страната, съобщава Bloomberg.

Hyundai ще намали цената на Ioniq 5, Ioniq 6 и Kona EV, докато Kia ще направи същото с EV6, Niro EV и Niro Plus.

Отстъпките, които влизат в сила следващия месец, ще продължат до края на 2023 г., за да могат компаниите да се възползват от временното разширяване на правителствените субсидии.

Търсенето на електромобили, които обикновено са по-скъпи от превозните средства, задвижвани с бензин и дизел, се забави в Южна Корея тази година на фона на слабия икономическия растеж, коментира Лий Хьонг-ку, ръководител на Jeonbuk Institute of Automotive Convergence Technology. Последните ценови съкращения може да нажежат допълнително ценовата война на автомобилния пазар в страната, който е доминиран от Hyundai и Kia.

„Ценовата война ще се засили през следващата година, тъй като чуждестранните производители ще пуснат нови модели“, изтъква Лий, добавяйки: „Произведените в Китай коли на американски или европейски марки биха могли да привлекат вниманието на потребителите“.

Tesla Inc. започна ценовата война в края на миналата година, когато понижи цените на произвеждания в Китай Model Y. По-рано този месец KG Mobility Co., автомобилният производител, известен преди като Ssangyong Motor Co., представи електрически SUV на цена от 30 хил. долара.

Съкращенията също могат да допринесат за глобалното напрежение относно цените на електромобилите. Програмата на Южна Корея ще направи някои автомобили с една трета по-евтини в страната, отколкото на други пазари. Например, Ioniq 5 на Hyundai ще се продава срещу 34 100 долара, което представлява отстъпка от 8% спрямо първоначалната му цена. Същата кола започва от 53 хил. долара във Великобритания и 41 450 долара в САЩ, без да се вземат предвид субсидиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още