IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai и LG Energy увеличават с 2 млрд. долара инвестицията в завода в Джорджия

Двете компании планират да увеличат с 400 работните места в съоръжението

10:11 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Hyundai Motor Group и LG Energy Solution ще увеличат своята съвместна инвестиция в завода за производство на батерии в американския щат Джорджия с още 2 млрд. долара и ще добавят допълнителни 400 работни места, съобщиха двете южнокорейски компании, цитирани от Ройтерс.

Съоръжението - съвместно предприятие между двата концерна - сега включва обща инвестиция от 4,3 млрд. долара и в крайна сметка ще може да произвежда около 300 хил. батерии за електрически превозни средства годишно.

Hyundai, третият по големина производител на автомобили в света по продажби, заяви, че двете компании сега планират да похарчат общо 7,59 млрд. долара и да създадат 8500 нови работни места за осем години в окръг Брайън, Джорджия.

Тази цифра включва завода за батерии, който има годишен производствен капацитет от 30 гигаватчаса (ГВтч), както и отделна монтажна фабрика за производство на електрически превозни средства.

Монтажният завод се очаква да започне търговско производство през януари 2025 г. при годишен капацитет от 300 хил. превозни средства.

Работата около двете производствени мощности, известни общо като „Метаплант“, бяха беше подкрепена от щедрата федерална помощ, заложена в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), приет от Вашингтон през август 2022 г., който изисква електрическите превозни средства да се произвеждат в САЩ и който определя нови изисквания за снабдяване със стратегически важни минерали и батерийни компоненти.

Законът включва и солидни данъчни облекчения за производство на батерии в САЩ.

Производителят на авточасти Hyundai Mobis, част от групата на Hyundai, ще сглобява цели батерии, използвайки клетки от завода, след което ще ги доставя на производствените съоръжения на Hyundai Motor в САЩ за производство на електрически превозни средства за марките Hyundai, Kia и Genesis.

Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп заяви, че щатът е привлякъл множество доставчици в подкрепа на съоръжението.

Миналата година главният оперативен директор на Hyundai Хосе Муньос каза, че заводът в Джорджия евентуално може да произвежда 500 хил. автомобила годишно, ако търсенето го изисква.

През април Hyundai Motor заяви, че е финализирал отделно съвместно предприятие за батерии за електрически превозни средства в САЩ на стойност 5 млрд. долара с партньора SK On, звено на SK Innovation Co. за производство на батерии.

По-рано тази седмица Hyundai Group обяви, че планира да купи 5% дял в Korea Zinc Co., най-голямото предприятие за топене на цветни метали в света, като част от усилията си да осигури достъп до ключови метали, използвани при производството на батерии за електрически автомобили. Групата подписа в сряда партньорство с Korea Zinc за съвместно разработване на „никелова верига на стойност“, което ще доставя, обработва и рециклира метала, необходим за батериите, обяви базираният в Сеул автомобилен производител.

Hyundai ще вложи 527,2 млрд. вона (398 млн. долара) за закупуване на акции на Korea Zinc като част от обвързването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още