IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската Infineon ще доставя полупроводници за колите на Hyundai и Kia

Южнокорейските компании ще се включват в проекта със собствени инвестиции

15:40 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският производител на чипове Infineon е подписал многогодишно споразумение с южнокорейските автомобилни марки Hyundai и Kia за доставка на силови полупроводници за производството на електрически автомобили, съобщава Ройтерс.

Infineon ще изгради и резервира производствен капацитет за доставка на силициев карбид и силициеви захранващи модули и чипове за Hyundai и Kia до 2030 г., като автомобилните компании, част от групата на Hyundai, ще подкрепят проекта с инвестиции, посочва германският концерн.

„Това партньорство не само дава възможност на Hyundai Motor и Kia да стабилизират доставките си на полупроводници, но също така ни позиционира да затвърдим нашето лидерство на международния пазар на електрически превозни средства“, изтъква Хьонг Су Ким, вицепрезидент на Hyundai, цитиран от Ройтерс.

Infineon участва в мащабен проект за изграждане на фабрика за полупроводници в Германия, където основният инвеститор Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) обяви, че ще вложи 3,5 млрд. евро в проекта. Германците участват в начинанието заедно с холандката NXP и Bosch, като и трите компании ще притежават по 10% дял в завода. Съоръжението ще произвежда до 40 хил. чипа на месец.

Администрацията на Шолц е заделила около 1 млрд. евро за Infineon, което се равнява на около 20% от инвестицията в нова фабрика за полупроводници в Дрезден.

Компанията възнамерява да засили производството си на полупроводници в града, които се използват например в енергийно ефективни зарядни устройства, малки двигатели за управление на автомобили или в центрове за данни. „Заедно ускоряваме разширяването на нашето производство", заяви по-рано тази година главният изпълнителен директор на Infineon Йохен Ханебек.

Чрез обявения Закон за чиповете на ЕС председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен иска делът на Европа в световното производство на чипове да се удвои до 20% до 2030 г. законодателството трябва да включва 43 млрд. евро от националните бюджети, както и частно финансиране, и върви ръка за ръка с облекчаване на правните ограничения за държавната помощ за производителите на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 18.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още